Heeft bitcoin de bodem bereikt? Deze on-chain indicatoren zeggen van niet

De bitcoin koers heeft de afgelopen week een mooie opleving van ongeveer 8,59 procent achter de rug en handelt nu op 20.735 dollar. Dat is een prachtige ontwikkeling, na de relatief lange periode van stabiliteit rond de 19.000 dollar, maar on-chain heeft bitcoin waarschijnlijk nog meer validatie nodig om van een bodem te kunnen spreken.

Gaan we weer omlaag?

Net als tijdens de bodems van 2015 en 2018 heeft de bitcoin koers zich voor een relatief lange periode in een nauwe koersrange bewogen. Ditmaal ging het om de range van ongeveer 18.000 tot 20.000 dollar. Daarnaast bungelt de volatiliteit momenteel op het laagste punt ooit.

In het verleden ging deze mate van volatiliteit vaak gepaard met het einde van de neerwaartse trend, maar meestal kwam er nog een diepere bodem. Neem bijvoorbeeld 2018, waar de lage volatiliteit van de koers werd opgevolgd door een crash van ongeveer 50 procent van 6.500 naar 3.200 dollar in één maand tijd.

Er bestaat op basis van de koersgeschiedenis dus een mogelijkheid dat bitcoin nog een flinke schuiver maakt voordat we aan een nieuwe bullrun beginnen. De populaire Nederlandse analist PlanB deelt die lezing echter niet en verwacht, zie daarvoor de bovenstaande tweet, dat bitcoin de bodem al heeft bereikt en dat de nieuwe bullmarkt reeds is begonnen.

Bevestiging van de bodem

Als we naar de on-chain analyse kijken, dan hebben we waarschijnlijk nog even te gaan voordat we echt van een bodem kunnen spreken. De MVRV en UTXO Realized Cap laten zien dat de bitcoin koers momenteel in een zogenaamde koop-zone zitten.

Het duurt vaak echter 1 tot 3 maanden voordat deze periode wordt opgevolgd door een stijging van de koersen. Op het moment van schrijven lijkt de koers van 21.264 dollar een belangrijke om in de gaten te houden voor bitcoin.

Heeft bitcoin de bodem bereikt? Deze on-chain indicatoren zeggen van niet

Gaan we daar met overtuiging overheen, dan hebben we ook on-chain de bevestiging die we nodig hebben voor een nieuwe bullmarkt. Dat garandeert natuurlijk niets, want dit is puur gebaseerd op het verleden, maar het is op zijn minst een positieve ontwikkeling. De komende weken moeten ons laten zien of bitcoin daadwerkelijk de bodem bereikt heeft.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....