Het 800.000e bitcoin blok is aan de blockchain toegevoegd

De Bitcoin blockchain heeft de symbolische grens van 800.000 blokken bereikt. Daarmee zijn er in totaal 19,437 miljoen bitcoin in omloop gebracht en verdienden de miners ~268.700 bitcoin aan transactiekosten. Daarmee bestaat ongeveer 5,5 procent van de omzet van miners uit het ophalen van transactiekosten.

Verloren bitcoin

In zijn reeks van berichten gaat Checkmate ook in op het mogelijke aantal verloren bitcoin. Hierbij stipt hij aan dat ~1,457 miljoen bitcoin van de 19,4 miljoen die er nu in omloop zijn (7,5 procent) nooit van adres zijn gewisseld sinds bitcoin in juli 2010 voor het eerst een dollarkoers kreeg. "Deze bitcoin zijn waarschijnlijk verloren", zo stelt hij.

Verder worden een totaal van 14,505 miljoen bitcoin buiten de beurzen aangehouden door lange termijn holders (74,6 procent) en zitten er nog eens 2,68 miljoen in de wallets van korte termijn holders.

Dat betekent dat er verder nog om en nabij de 2,25 miljoen bitcoin bij de beurzen rondzwerven. Dat is niet veel voor een financiële asset waarvoor BlackRock komend jaar misschien wel een Spot Bitcoin ETF op de markt mag brengen. In theorie kunnen deze getallen voor veel vuurwerk zorgen tijdens een eventuele volgende bullrun.

8,378 miljard bitcoin

Binnen de 800.000 blokken die de Bitcoin blockchain op dit moment rijk is, zijn er in totaal voor 8,378 miljard bitcoin heen en weer verstuurd. Dat betekent dat er gemiddeld 10.473 bitcoin per blok zijn uitgegeven.

Als we dat getal in dollars uitdrukken, dan is er in totaal voor 109 biljoen dollar gesetteld op het netwerk of ongeveer 137 miljoen dollar per blok.

Verder wist het netwerk meer dan 867 miljoen transacties te bevestigen, wat neerkomt op een gemiddelde van 1.084 transacties per blok.

Dit betekent ook dat er per transactie gemiddeld voor 126.400 dollar aan kapitaal is verstuurd. Dat toont vooral aan hoe krachtig bitcoin als geldnetwerk kan zijn. Met één druk op de knop kun je gigantische hoeveelheden kapitaal naar de andere kant van de wereld sturen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....