Het Amerikaanse House of Representatives verwerpt SEC-richtlijnen tegen crypto-banking

Het Amerikaanse House of Representatives verwerpt SEC-richtlijnen tegen crypto-banking

Het Amerikaanse House of Representatives heeft gestemd om de controversiële richtlijnen van de Securities and Exchange Commission (SEC) te verwerpen die banken verbieden om crypto-activa in bewaring te nemen. Deze beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor de cryptomarkt en het bredere financiële systeem.

President Biden dreigt met veto

Hoewel het House of Representatives de wet heeft aangenomen, waarschuwde president Joe Biden eerder op de dag dat hij de nieuwe wet zou vetoën als deze zijn bureau zou bereiken. De discussie over de richtlijnen van de SEC, bekend als Special Accounting Bulletin 121 (SAB 121), is daarmee nog lang niet voorbij.

Wat is SAB 121?

SAB 121, geïntroduceerd door de SEC in maart 2022, vereist dat banken de crypto-activa van hun klanten op hun balans zetten. Dit geldt niet voor traditionele activa zoals effecten, die buiten de balans worden gehouden. Deze richtlijn heeft veel kritiek gekregen omdat het oneerlijk zou zijn voor banken die crypto in bewaring willen nemen.

Bipartisan steun voor het intrekken van SAB 121

De stemming in het House of Representatives was bijzonder omdat het wetsvoorstel, H.J. Res 109, steun kreeg van zowel Republikeinen als Democraten. Met 228 stemmen voor en 182 tegen, werd het voorstel aangenomen. Vertegenwoordiger Mike Flood, die het voorstel indiende, benadrukte dat de richtlijn banken onterecht belemmert in het aanbieden van bewaardiensten voor crypto.

Bipartisan steun voor het intrekken van SAB 121
Bipartisan steun voor het intrekken van SAB 121

Reacties van de regering en de SEC

De regering-Biden heeft krachtig gereageerd op de stemming, met de bewering dat het intrekken van SAB 121 de inspanningen van de SEC om investeerders te beschermen zou ondermijnen. De richtlijn is volgens de regering noodzakelijk om de financiële stabiliteit en de zekerheid van de markt te waarborgen. SEC-commissaris Hester Peirce heeft echter kritiek geuit op SAB 121 en gesteld dat het de bereidheid van gereguleerde banken om als bewaarders van crypto op te treden, in gevaar brengt.

Impact op de cryptomarkt

Het intrekken van SAB 121 zou banken meer vrijheid geven om crypto-activa in bewaring te nemen zonder ze op hun balans te moeten zetten. Dit kan leiden tot een grotere acceptatie van crypto door traditionele financiële instellingen en een veiliger omgeving voor consumenten die hun digitale activa willen beschermen. De House Financial Services Committee (HFSC) stelde in een verklaring dat het intrekken van SAB 121 consumenten zou beschermen door barrières weg te nemen die voorkomen dat gereguleerde financiële instellingen als bewaarders van digitale activa optreden.

De stemming in het Amerikaanse House of Representatives om SAB 121 in te trekken, markeert een belangrijke stap in de voortdurende strijd om de regulering van de cryptomarkt. Hoewel president Biden dreigt met een veto, blijft de discussie over hoe crypto het best gereguleerd kunnen worden, voortduren.

De uitkomst van deze strijd zal niet alleen de toekomst van de crypto-industrie bepalen, maar ook de manier waarop traditionele financiële instellingen met digitale activa omgaan.

 

Door: Immanuel Rodulfo

Immanuel J. Rodulfo is een ervaren specialist in digitale marketing en communicatie, met een diepgaande kennis van blockchain-technologie en cryptocurrency. Met een academische achtergrond in communicatie en onderwijs en meer dan vijftien jaar ervaring in de sector, combineert Immanuel zijn uitgebre...