Het bijzondere beleid van de Japanse centrale bank

De Japanse centrale bank is dit jaar een vreemde eend in de bijt. Waar alle centrale banken de rente verhogen om de inflatie te bevechten, voert de Bank of Japan een compleet ander beleid. Het probleem waar de Japanse centrale bank nu mee moet dealen is de Japanse yen die compleet door het putje gaat en de stijging van de importkosten die dat met zich meebrengt.

Wat moet de centrale bank doen?

Het effect van het koersverlies van de Japanse yen is dat het duurder wordt voor bedrijven om te importeren. Japanse bedrijven kunnen immers minder kopen met hun yen. Onder andere vanwege deze problemen verwachten verschillende door Reuters ondervraagde economen dat Japan tussen maart en oktober 2023 een andere weg inslaat.

Overigens geeft 13 van de 26 ondervraagde economen aan dat ze pas in 2024 of later een koerswijziging van de Japanse centrale bank verwachten. Twee van de 26 economen verwachten zelfs dat de Bank of Japan de rente nog verder zal verlagen.

Het bijzondere beleid van de Japanse centrale bank

De Japanse centrale bank houdt al maanden de rente op 10-jarige staatsobligaties op 0,25 procent. Zodra de rente daar bovenuit springt, kopen ze meteen obligaties op om de rente laag te houden. Een aantal economen verwacht nu dus dat de Japanse centrale bank dit beleid in de loop van 2023 laat varen, maar de vraag is wat er dan zal gebeuren.

Wat betekent dit voor bitcoin?

In principe betekent dit in directe zin weinig tot niets voor bitcoin. Het enige is dat Japan een goed voorbeeld is van een land waarin de centrale bank de volledige controle over de economie heeft. Althans, ze proberen de volledige economie te controleren met hun beleid, maar ze zijn inmiddels al zo ver heen, dat het vooral een kwestie is van de schade zoveel mogelijk beperken.

In principe zorgt dit beleid ervoor dat de Japanse yen in rap tempo waarde verliest, wat veel Japanners doet nadenken over alternatieven. In Aziatische landen is goud en zilver per definitie populair, maar er zullen ongetwijfeld ook mensen overstappen op bitcoin. Vooral de jeugd zal in sommige gevallen ook naar bitcoin grijpen.

De Bank of Japan is wederom een voorbeeld dat het traditionele financiële systeem langzaamaan op zijn einde loopt. De schulden zijn inmiddels zo hoog, dat er weinig kans meer is om de problemen echt op te lossen. Het enige wat centrale bankiers momenteel nog lijken te kunnen doen is de ellende uitstellen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....