Bitcoin markt veert op na arrestatie FTX-baas
De bitcoin koers is omhoog geschoten naar ~$17.500. De munt laat een nette plus zien van 1,3% de afgelopen 24 uur. Wat zeggen de analisten?
Er is momenteel 335 miljard dollar belegd in bitcoin. De marktprijs ligt ~75% onder de all-time high van iets meer dan een jaar geleden. De cryptomunt toont zich meestal historisch veerkrachtig op lastige marktmomenten.
Het is rumoerig op de cryptomarkt met een opgepakte Sam Bankman-Fried (ex-CEO FTX) en een Binance die een aanklacht van Amerikaanse Justitie boven het hoofd hangt. De markt pakt deze berichten blijkbaar positief op en de koers gaat stijgen.
Niet te vroeg juichen, want er zit nog genoeg angst in de markt, waarschuwt deze handelaar en analist.
Het aantal adressen met 1 bitcoin of meer blijft stijgen, aldus recente on-chaincijfers van Glassnode. Dat duidt op hardnekkig spaargedrag van dit marktsegment ondanks flinke tegenwind in 2022.
Inflatiecijfer
Wellicht dat er een lichtpuntje gloort op macro-gebied op bitcoin, namelijk meer liquiditeit vanuit centrale banken. Liquiditeit die nodig is om de koers te laten stijgen en de hebzucht onder beleggers weer aan te zwengelen. Want het fomogevoel is ver te zoeken dit jaar, maar wellicht dat beleggers het goede nieuws momenteel aan het 'frontrunnen' zijn.
Minister van Financiën Janet Yellen liet in een toespraak doorschemeren dat de inflatiedruk in 2023 minder pijnlijk gaat zijn. Eerder liet Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, ook weten dat er in de maand december mogelijk een trendkering komt in het rentebeleid: minder stringente renteverhogingen met mogelijk meer liquiditeit naar de markten tot gevolg die door het nieuwe beleid meer vertrouwen tanken.
In macro opzicht zijn de panelen dan ook aan het schuiven. China heeft een belangrijke oliedeal gesloten met Saudi Arabië waarbij de olie-export in Chinese yuan wordt gesettled. Een klapje voor de Amerikaanse petrodollar op het wereldtoneel. De Amerikanen op hun beurt zullen niet teveel kaarten moeten verspelen om hun op olie gebaseerde economie te kunnen laten draaien, waarbij betaalbare olie-importen onontbeerlijk zijn.
Vanmiddag (dinsdag) komt de Amerikaanse overheid met een nieuwe inflatiecijfer, wat doorgaans ook tot een reactie leidt op de financiële markten.