Het is vandaag Bitcoin Independance Day!

1294 totale weergaven
|

Het is vandaag drie jaar geleden dat de User Activated Soft Fork (UASF) voor SegWit werd geactiveerd op het bitcoinnetwerk.

Trek een biertje open of gooi wat confetti in de lucht. Want op 1 augustus 2017 werd eens te meer duidelijk dat je bitcoin niet zomaar over kunt nemen en het protocol naar je eigen wensen kunt aanpassen. Daar is consensus voor nodig.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In mei 2017 kwam een groep bitcoin miners bij elkaar en kwamen samen tot de ‘New York Agreement’. Op de agenda stond een belangrijk punt: naast het implementeren van SegWit wilde deze partijen ook de blockgrootte van bitcoin verhogen naar 4MB.

De genodigden hadden op dat moment zo’n 80% van de totale miningkracht in handen. Dit idee kreeg de naam SegWit2x. Deze versie van SegWit zou voor een hard fork zorgen (een splitsing van netwerken).

Middels een User Activated Soft Fork zette een groot deel van de bitcoiners de miners echter letterlijk en figuurlijk voor het blok. Doe je als miner niet mee met deze update? Dan worden jouw blocks genegeerd door het netwerk.

Wat is een User Activated Soft Fork?

UASF staat voor User Activated Soft Fork. Het staat voor een mechanisme waarmee full nodes op het netwerk een update kunnen uitvoeren.

Soft forks vinden vaak plaats door miners, maar middels UASF kunnen gebruikers van het netwerk de controle zelf in handen nemen.

In de praktijk zorgt dit ervoor dat miners niet zomaar allerlei regels kunnen invoeren waar gebruikers het niet mee eens zijn. En andersom geldt dat overigens ook: je kunt als bitcoin miner andere regels volgen, maar dan splits je jezelf van het netwerk af.

Een soft fork zorgt er niet voor dat de huidige regels van het netwerk omver worden geworpen, het is slechts een update voor de al bestaande regels op het protocol.

Eerder werd er al een succesvolle UASF uitgevoerd toen de P2SH soft fork (BIP16) er door kwam.

Wat is Segwit of Segregated Witness?

SegWit is een afkorting van Segregated Witness. Letterlijk vertaald betekent dit ‘gescheiden getuige’ en dat dekt de lading ook goed. Om SegWit goed te begrijpen is het belangrijk om de basis van een bitcointransactie te snappen.

Zie Bitcoin als een logboek dat over de hele wereld is gedistribueerd. Een transactie die in dit logboek gezet word, is een beetje hetzelfde als een cheque bij een bank. Hiermee kun je als eigenaar van een zak geld een bepaalde hoeveelheid van een valuta met een handtekening aan iemand anders toekennen.

Een bitcoin transactie heeft ook zo’n handtekening (of: signature). In plaats van een fysieke handtekening met een pen is dit een digitale variant, die je met je private key kunt plaatsen.

De ruimte van deze handtekening op bankcheque is verwaarloosbaar, maar die van een bitcoin transactie neemt ongeveer 50% van de ruimte van de cheque in beslag. SegWit maakt dit percentage een stuk lager.

Hierdoor kunnen er meer transacties worden verwerkt. Er is immers minder data nodig per transactie.

Bitcoin is een gedistribueerd grootboek en het transacties en blocks. Je zou dit kunnen zien als cheques in een ladekast met boxen. Bij Bitcoin wordt SegWit gebruikt om sommige blocks groter te maken, terwijl het ook geschikt is voor personen die dit niet willen.

Een uitgebreidere uitleg vind je hier: Bitcoin 101: Segregated Witness (SegWit) als schaalbaarheidsoplossing

Wat is BIP 148?

BIP staat voor Bitcoin Improvement Protocol. BIP 148 was het voorstel met een User Activated Soft Fork voor SegWit. Het voorstel splitste het netwerk niet op en zorgde dus voor een soft fork.

Deze verbetering zorgt ervoor dat bitcoin miners aan moeten geven dat zij in hun blocks ook SegWit-transacties accepteren.

In feiten werden miners verplicht om op het netwerk SegWit-transacties te accepteren omdat de overgrote meerderheid van de nodes vond dat dat moest gebeuren.

Consensus

Deze gebeurtenis in 2017 toonde aan dat je bitcoin niet zomaar even naar je hand kunt zetten. Zelfs niet als je de (op dat moment) grootste miningbedrijven bij elkaar zet en laat samenwerken. Miners hebben het netwerk van nodes nodig (en stiekem ook andersom).

Happy Bitcoin Independance Day!

Bronnen: Bitcoinmagazine.com, SegWit.org, Techopedia

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...