Het was nog nooit zo goedkoop om bitcoin te versturen

Uitgedrukt in sats was het nog nooit zo goedkoop om bitcointransacties te doen. Dit komt onder andere door het bundelen van transacties en de rol van miners. Ook de tweede laag op het bitcoinnetwerk draagt bij.

Vijf oorzaken voor lageren kosten

Alex Thorn van Galaxy Digital heeft een lange Twitterdraad gedeeld over hoe het komt dat de kosten voor het doen van een bitcointransactie nu zo laag zijn. Uitgedrukt in sats hebben we een all time low te pakken, uitgedrukt in dollars zijn de fees sinds 2020 niet zo laag geweest.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tot aan de bullrun van vorig jaar was het steeds zo dat een koersrecord gepaard ging met krapte in de capaciteit om transacties te verwerken.

De blokken zaten steeds vol en daardoor liepen de transactiekosten snel op. In november 2021 bereikte bitcoin de hoogste prijs ooit, maar stegen de transactiefees niet mee.

Volgens Alex Thorn ligt dit aan de introductie van SegWit, het bundelen van transacties, groei van het Lightning Netwerk, minder verkoop door miners en minder gebruik van zogenaamde “OP_Return”-transacties.

Technische en marktfactoren

Je zou het gebruik van SegWIt, het bundelen van transacties en de afname van OP_Return-transacties kunnen bestempelen als technische factoren waardoor de transactiekosten afnemen. Ze zorgen voor meer capaciteit per block op de bitcoinblockchain die tegelijk minder gebruikt wordt. Dubbele winst.

James Check van on-chain onderzoeksbureau Glassnode dat er meer over te zeggen is. Zowel de fees, het aantal actieve adressen en het aantal transacties gingen vorig jaar mei, na een koersdaling, flink naar beneden.

“Dit was naar mijn mening het begin van een bearmarkt en zelfs met de prijsstijging zagen we een groot aantal mensen dat financieel uitgeput was die daarmee uit de markt verdwenen,” zegt Check. De interesse en koopdruk voor bitcoin, zegt Check, komt niet langer hoofdzakelijk bij particuliere beleggers vandaan. Het gaat nu veel meer om professionele, institutionele beleggers. Ook dat levert minder transacties op.

Lees meer over:
SegWittransactiekosten