Bitcoin fees relatief laag sinds zomer 2021

De gemiddelde bitcoin transactiekosten zijn gestegen, maar staan nog steeds vrij laag.

Al sinds juli 2021 is er sprake van een dalende trend, zo blijkt uit onderzoek van Arcane Research.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin fees relatief laag sinds zomer 2021
bron: Arcane Research

Vorige week was er echter sprake van een bescheiden stijging in transactiekosten, zo meldt Cointelegraph.

Deze dinsdag lag het gemiddelde dagtotaal over de afgelopen zeven dagen op 691.000 dollar. Een verdubbeling ten opzichte van een week eerder. Ondanks deze grote relatieve stijging, blijven de transactiekosten in absolute zin laag.

Uit mempool.space data blijkt je nu 6 satoshi’s per byte betaalt. Ook is de huidige mempool, de wachtrij van onbevestigde transacties, nog vrij leeg gemeten over de afgelopen 12 maanden.

In de ogen van expert Eric Yakes zijn er drie redenen dat transacties nu relatief goedkoop zijn. De adoptie van Segwit, waardoor clusters transacties zijn te bundelen, de toename van de rekenkracht van het netwerk en de komst van het lightning netwerk als betaallaag.

‘Vanaf juni 2021 zien we een behoorlijke groei in het percentage Segwit-transacties on-chain van tussen de 50% en 70%. Dit heeft zeker geholpen’.

Vrijwel alle beurzen werken met Segwit, zelfs laatkomer Blockchain.com heeft het vorig jaar geïntegreerd.

Ook Tomer Strolight, hoofdredacteur van Swan Bitcoin, ziet dat alle grote beurzen hun transacties bundelen ( ‘batchen’). Dat helpt potentiële verstopping van het netwerk ook fors tegengaan.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...