Nieuw record voor Bitcoin: adoptie SegWit op 80%

966 totale weergaven

De adoptie van SegWit bínnen het on-chain Bitcoin netwerk is gestegen tot 80%. Een nieuw record!

SegWit in Bitcoin

Volgens de website BuyBitcoinWorldwide, voorheen ook wel bekend als Digitalik, wordt er bij 80% van álle Bitcoin transacties gebruik gemaakt van SegWit-adressen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Onderstaande afbeelding is een grafiek die de acceptatie van Segwit in de loop van de tijd laat zien. Het toont welk percentage van de wallet met meer dan 0 bitcoins erin Segwit-wallets zijn. Hoe wordt dit berekend? De website legt het zelf uit:

“We nemen alle actieve Segwit-adressen (actief, wat betekent dat ze Bitcoins bevatten) en delen dat door het totale aantal actieve Bitcoin-adressen. Nadeel van deze grafiek: Veel gebruikers hebben zowel Segwit- als legacy-adressen en daarom is het moeilijk om Segwit-adoptie objectief te meten.”

Je kunt een SegWit wallet herkennen aan adressen die beginnen met bc1. Oudere adres-typen beginnen met een 1 of een 3, wat terugslaat op respectievelijk P2PKH en P2SH.

Nieuw record voor Bitcoin: adoptie SegWit op 80%

Het is goed te zien hoe er twee keer een enorme stijging kwam in de adoptie van SegWit.

  • In februari 2018 werd het de standaard in Bitcoin Core;
  • De groei van het percentage in mei 2021 komt door Blockchain.com.

Laatstgenoemde heeft de integratie van SegWit lange tijd uitgesteld, tot ze op 1 april (op een iets wat grappige manier) aankondigden ook mee te gaan doen. Wallets van Blockchain.com zijn goed voor zo’n 30% van álle transacties.

Wat is SegWit eigenlijk?

SegWit is een afkorting van Segregated Witness. Letterlijk vertaald betekent dit ‘gescheiden getuige’ en dat dekt de lading ook goed. Het is een net wat andere manier om betalingen te ondertekenen. Een optionele manier om de signatures en betalingen gescheiden te houden, waardoor transacties kleiner (qua MB) worden.

De SegWit verhoogt indirect (en optioneel) de limiet voor de blokgrootte van Bitcoin naar maximaal 4 MB. Dit maakte de implementatie van second layer oplossingen mogelijk. Het Lightning Network is een van de voorbeelden hiervan.

Bitcoin is een gedistribueerd grootboek met transacties in blocks. Je zou dit kunnen zien als cheques in een ladekast met boxen. Bij Bitcoin wordt SegWit gebruikt om sommige blocks groter te maken, terwijl het ook geschikt is voor personen die dit niet willen.

Je kunt op verschillende manieren naar SegWit kijken. Luke Dash Jr. is bijvoorbeeld niet blij met het toenemend gebruik van SegWit. Hij is wél blij met SegWit in het algemeen, maar is van mening dat we het alleen moeten gebruiken voor Lightning.

Ook kun je de adoptiegraad op een andere manier berekenen, dan hierboven is gedaan. Zie voor een alternatieve berekening de methode van WooBull of die van transactionfee.info.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsSegWit