Hoe een bitcoin optie werkt in de huidige markt

De koersschommelingen van bitcoin op de korte termijn zijn amper te voorspellen, maar professionele handelaren hebben een strategie die in ieder scenario werkt. Door middel van bitcoin opties is het mogelijk om een situatie te creëren waarin de potentiële winst tot zesmaal groter is dan het potentiële verlies.

Het is een strategie die gebruikt kan worden onder zowel bullish- als bearish marktomstandigheden. Afhankelijk van de verwachtingen van de handelaar in kwestie. Zelfs in een zijwaarts bewegende markt is handelen met opties een strategie die winstgevend kan zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hoe te profiteren van een zijwaartse markt

De ‘long butterfly’ strategie maakt het voor handelaren mogelijk om winst te maken, zelfs als de bitcoin koers vlak blijft en weinig tot niet beweegt. Het is echter wel belangrijk om te weten dat opties een verloopdatum hebben, wat betekent dat de gewenste uitkomst zich voor die datum moet voordoen.

De bitcoin opties in kwestie zouden afgelopen op 29 april 2022. Op het moment van schrijven handelt bitcoin op 46.000 dollar en hoewel de kosten kunnen verschillen, hoeft dat de efficiëntie van de strategie niet te beïnvloeden.

Hoe een bitcoin optie werkt in de huidige markt

De voorgestelde bullish strategie bestaat uit het kopen van 7,3 bitcoin call opties, hiermee zet je in op een stijging, met een executieprijs van 46.000 dollar. Tegelijkertijd verkoopt dezelfde handelaar 16 call opties tegen een executieprijs van 50.000 dollar om een negatieve exposure boven dat niveau te creëren.

Vervolgens moet de handelaar 4,8 bitcoin aan call opties kopen op 52.000 dollar en 3,9 bitcoin aan call opties op 55.000 dollar om het risico boven deze koers te balanceren.

De winst is in potentie viermaal hoger dan het verlies

Op basis van de bovenstaande schatting is een uitkomst tussen de 46.700 dollar en 53.500 dollar het scenario waarin de positie winst oplevert. De best mogelijke uitkomst behaalt de handelaar in kwestie op 50.000 dollar met een winst van 0,47 bitcoin.

Het maximale verlies van de handelaar ligt op 0,11 bitcoin als de koers op 29 april onder de 46.000 dollar handelt of boven de 55.000 dollar uitkomt.

Het interessante aan de ‘butterfly strategie’ is dat een handelaar een winst kan realiseren die in theorie zesmaal hoger is dan het maximale verlies. Over het algemeen zorgt dit voor een extreem positieve risico/beloning verhouding.

De optiestrategie kan zelfs winst opleveren indien bitcoin zijwaarts blijft handelen en er is slechts een initiële investering van 0,11 bitcoin nodig, wat ook meteen het maximale verlies van de trade in kwestie is.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle assets.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....