Hoofd financiële criminaliteitsbestrijding bij Binance eindelijk vrij uit Nigeriaanse gevangenis

333 totale weergaven
|

 

De Nigeriaanse overheid heeft de aanklacht tegen Tigran Gambaryan laten vallen. Het hoofd financiële van criminaliteitsbestrijding bij Binance die sinds februari in Nigeria werd vastgehouden op beschuldiging van witwassen en valutamanipulatie, is vrijgelaten vanwege zijn verslechterde gezondheidstoestand.

Gambaryan’s advocaat had verzocht om vrijspraak van alle aanklachten, maar dit verzoek werd door de rechtbank afgewezen. Eerdere pogingen om op borgtocht vrij te komen, zodat hij medische hulp kon zoeken voor een hernia die het lopen bemoeilijkte, werden ook afgewezen. Dat meldt Bloomberg.

Conflict tussen Nigeria en Binance

Het conflict tussen Nigeria, het meest bevolkte land van Afrika, en ’s werelds grootste cryptobeurs Binance kwam in februari aan het licht. Toen werden Gambaryan en een collega—die later wist te ontsnappen—gearresteerd tijdens een bezoek aan Nigeria. Sinds april werd Gambaryan vastgehouden in het Kuje-gevangeniscentrum in de hoofdstad Abuja.

Binance heeft via sociale media opgeroepen tot zijn vrijlating en benadrukt dat Gambaryan niet als besluitvormer voor het bedrijf in Nigeria was. De CEO van Binance, Richard Teng, beweerde in een blogpost dat het team tijdens hun verblijf in Abuja in januari werd gevraagd om een “geheime” betaling te doen om hun problemen te laten verdwijnen.

De Nigeriaanse autoriteiten hebben deze beschuldiging verworpen en bestempelden het als een tactiek om de aandacht af te leiden van de activiteiten van Binance in het land. Het Economic and Financial Crimes Commission (EFCC), de anti-corruptie-eenheid van Nigeria die de aanklachten had ingediend, heeft nog niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

Internationale Reacties

Gambaryan, een Amerikaans staatsburger, wordt door Amerikaanse wetgevers beschouwd als onterecht vastgehouden. Zijn detentie en de daaropvolgende juridische strijd hebben geleid tot spanningen tussen Nigeria en internationale waarnemers die pleiten voor eerlijke juridische procedures en transparantie.

Lees meer over:
Binance

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...