Hoogste inkomen Bitcoin miners óóit: $52,3 miljoen op 1 dag

743 totale weergaven

Het minen van bitcoin (BTC) kan zeer winstgevend zijn. Volgens data van Glassnode verdienden de miners hun hoogste dagelijkse inkomen óóit: ruim 50 miljoen dollar in bitcoin op één dag.

Bitcoin mining

Volgens de analyse kwam er onlangs maar liefst $52,3 miljoen binnen bij al de miners op een dag.

Zoals de onderstaande grafiek laat zien, bereikte deze ‘Miner USD Revenue‘ in 2017 de oude recordhoogte. Toen was de blocksubsidie echter nog twee keer zo hoog en de prijs ruim twee keer zo laag.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ondanks dat de vergoeding uit de subsidie in mei vorig jaar halveerde van 12,5 BTC naar 6,25 BTC, zijn de totale inkomsten voor de miners in dollars dus niet gedaald. Integendeel: omdat de kosten van miners vaak in fiatvaluta worden uitgedrukt, zijn ze er op vooruit gegaan.

Want terwijl de vergoeding uitgedrukt in bitcoin daalde, steeg de prijs van de cryptomunt enorm tot boven de grens van $60.000. Daarnaast was het ook druk op het netwerk en werd er meer aan transactiekosten afgestaan door gebruikers.

Kortom: bitcoin mining is booming business!

Hoogste inkomen Bitcoin miners óóit: $52,3 miljoen op 1 dag

Transactiekosten worden belangrijker

Hier is nog een positieve trend: mensen betalen meer voor transacties. Bitcoin miners moeten een (financiële) motivatie hebben om bij te dragen aan het netwerk. Hoe hoger de beloning is, hoe hoger ook het beveiligingsbudget van het netwerk is.

Het zorgt er namelijk voor dat de positieve feedbackloop blijft bestaan en het economisch gezien aantrekkelijk is om te (blijven) minen. En doordat het interessant blijft om te minen wordt het netwerk veiliger.

Als de bitcoin koers stijgt, neemt de interesse in het netwerk toe, wat zorgt voor meer transactiekosten, wat zorgt voor een dubbele winst: de dollarprijs van bitcoin stijgt, en het aandeel van de fees stijgt. Het eindproduct van deze cyclus is winst voor miners die transacties verwerken en het netwerk veilig houden.

Het percentage van de fees op de reward (subsidie + fees) neemt de laatste tijd gestaag toe, tot momenteel rond de 10%. Elke 4 jaar krijgen miners de helft minder nieuwe bitcoin om te verdelen, daarom is het van belang dat het aandeel van transactiekosten ook in de toekomst voldoende motivatie bieden om te minen.

Hoogste inkomen Bitcoin miners óóit: $52,3 miljoen op 1 dag

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
miners