Hoop voor Bitcoin industrie in India: eerste cryptobeurs krijgt bankrekening

940 totale weergaven

Er is eindelijk een cryptobeurs uit India die een bankrekening heeft gekregen bij een lokale bank. Het besluit over de teruggedraaide circulaire van het Hooggerechtshof (waarin stond dat banken geen zaken mochten doen met cryptobedrijven), was in de praktijk nog niet terug te zien. Daar komt nu eindelijk verandering in.

Bank en beurs slaan handen ineen

Het gaat om Kotak, een bekende private bank van India. Ze zijn naar verluidt de eerste die haar poorten (weer) heeft geopend voor de cryptomarkt. Dat blijkt uit een artikel van de Economic Times.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De bankgigant maakt bekend dat ze gaan samenwerken met cryptobeurs WazirX. Klanten kunnen daardoor gewoon gebruik maken van de bankdiensten als ze hun geliquideerde of gesloten posities willen uitcashen.

“WazirX heeft een rekening geopend bij Kotak die kan worden gebruikt om geld te ontvangen en te betalen aan beleggers die op de beurs handelen. Het account moet nog operationeel worden. Het papierwerk, KYC en enkele testen zijn nog gaande.”

De samenwerking tussen de twee partijen wordt gezien als een doorbraak. Indiase banken hebben de afgelopen acht maanden rekeningen, betalingen en opnames van cryptobedrijven bevroren.

Particuliere banken in India weigerden lange tijd zaken te doen met cryptoplatforms vanwege een gebrek aan duidelijkheid over regelgeving. Gek is het niet. De Reserve Bank of India (RBI) deed alsof ze de zeggenschap hadden over de regulering, terwijl ze daartoe helemaal geen rechten hadden.

Campagnes van influencers, politici en ook de lokale cryptomarkt hebben ertoe geleid dat deze actie werd teruggedraaid.

Langlopende soap

De circulaire van de centrale bank dateert alweer uit 2018. Het beval banken om geen diensten aan te bieden aan de cryptobedrijven. De circulaire werd later in maart 2020 door het Hooggerechtshof gediskwalificeerd, waardoor banken wél weer hun diensten mochten aanbieden.

Het had echter weinig tot geen invloed: het gedrag van banken veranderde niet. Zoals gezegd duurde het erg lang voordat de cryptobedrijven weer in de armen werden gesloten. Daar komt nu met Kozak en WazirX verandering in.

Volgens Rameesh Kailasam, CEO van de industrielobby IndiaTech.org, duurde het allemaal zo lang omdat “ze de nodige due diligence-processen rond KYC, AML, CFT, PMLA, FEMA moesten uitvoeren. Banken die dit huiswerk hebben gedaan, zijn nu vrij om met de sector in contact te komen.”

Toch is er nog steeds onduidelijkheid: er zijn strenge regels in de maak. Tegelijk liet een oud-minister van Financiën weten dat een ‘verbod op private cryptocurrency’s te voorbarig is’.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsIndia