Indiaas verbod op ‘private cryptocurrency’ voorbarig, aldus oud-minister van Financiën

Indiaas verbod op ‘private cryptocurrency’ voorbarig, aldus oud-minister van Financiën

Minister van Financiën Nirmala Sitharaman heeft tijdens een vragenronde in de Indiase Tweede Kamer aangegeven dat het aangekondigde wetsvoorstel dat moet zorgen voor regulering van de cryptomarkt is geschreven op basis van nieuw onderzoek en nieuwe ontwikkelingen. De uitspraak wordt gezien als een poging om onrust weg te nemen die is ontstaan over het voorstel dat op de rol staat voor december. Ondertussen is haar voorganger kritisch op het proces.

Voorstel is nieuw

Tijdens een mondelinge toelichting op vragen vanuit kamerleden, ging Sitharamen in op de vraag of de ‘Cryptocurrency and Official Digital Currency Bill 2021’ daadwerkelijk nieuw zou zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In het voorjaar werd een voorstel voorbereid, maar tijdens de behandeling van de begroting niet ingediend. De Indiase regering vindt het al jaren lastig om een standpunt over bitcoin in te nemen.

“Er waren nieuwe ontwikkelingen gaande, waarvan we het belangrijk vonden om die in te brengen.” In het nieuwe voorstel is zowel het werk van het voorstel, als de ontwikkelingen die zich in rap tempo voltrokken meegenomen. Geen oude wijn in nieuwe zakken dus, licht Sitharaman een tipje van de sluier op.

De onrust ontstond door de tekst van de aankondiging van de nieuwe cryptowet. Daarin werd gesproken van een verbod op ‘private cryptocurrencies’ met bepaalde uitzonderingen, terwijl tegelijkertijd werd gesproken van het creëren van een Central Bank Digital Currency.

Oud-minister van Financiën: verbod op crypto voorbarig

Ondertussen betwijfelt de voorganger van Sitharaman, Subhash Garg of er überhaupt een voorstel wordt ingediend tijdens de lopende wintersessie van het parlement.

“Hij is nog niet behandeld door het Kabinet. Hoewel het een lange sessie van vier a vijf weken is, moeten we afwachten of er een voorstel komt,” vertelde Garg in gesprek met News 18.

Garg heeft in 2019 aan een cryptowet gewerkt. Hij vindt dat ondertussen duidelijk is geworden dat bitcoin en andere digitale valuta nuttig zijn voor de mensheid, maar dat een wildgroei aan toegestane valuta zeer onwenselijk is voor India.

Op de vraag wat hij vindt van het aangekondigde verbod op ‘private cryptocurrencies’, antwoordde Garg: “Ik denk dat dit een misschien een vergissing was. Als je nog niet eens een voorstel klaar hebt, is het misleidend om te zeggen dat ‘private cryptocurrencies’ verboden worden. Idealiter overlegt de regering eerst met stakeholder en crypto investeerders en schrijft dan een voorstel.”

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
cryptowet regulering India

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan