Hup Bitcoin met Martijn Wismeijer van Bitcoin ATM fabrikant General Bytes

In deze Hup Bitcoin podcast schuift Martijn Wismeijer van Bitcoin ATM fabrikant General Bytes aan. We praten over de markt en regulering van Bitcoin ATM's. Ook hebben we het over zijn persoonlijke drijfveren om dagelijks met Bitcoin aan de slag te zijn.

Bij een bitcoin ATM (of pinautomaat) kun je met contant geld bitcoin kopen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door: Knaken en Bitcoin Meester.

Martijn Wismeijer

Wismeijer is een oudgediende en een bekend persoon in de Nederlandse Bitcoin community. Hij minede in 2010 al zijn eerste Bitcoin en is sindsdien zakelijk en privé actief in de industrie.

Wismeijer: ''Toen ik zag dat mensen met Bitcoin bezig waren, dacht ik dat het hetzelfde was als flippo’s sparen. Dat wordt niets waard dacht ik, maar dat bleek anders te lopen.''

In 2010 was het minen van Bitcoin eigenlijk de enige manier om er aan te komen. Martijn vertelt hoe hij met een oude laptop ( ‘pizzadoosformaat’) zijn eerste 50 Bitcoin verkreeg.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]‘Ik kende niemand anders met Bitcoin dus ik heb die satoshi’s gewoon steeds naar mezelf gestuurd’.[/penci_blockquote]

Terugkijkend op 10 jaar heeft hij ‘eigenlijk alles wel aan Bitcoin te danken’. Hij heeft er een woning in Amsterdam door kunnen kopen.

Hij raakte in 2014 in contact met General Bytes tijdens de Bitcoin Expo in Amsterdam. Van de vijf tot zes fabrikanten van ATM’s werkte er eigenlijk maar één goed: die van General Bytes uit Tsjechië.

Martijn sprak de oprichter aan en bestelde er naderhand gelijk vier exemplaren. Deze exploiteerde hij in Amsterdam, Utrecht, Arnhem en één bij hem thuis.

Van het een kwam het ander en in oktober 2016 is Wismeijer aandeelhouder geworden bij General Bytes en verantwoordelijk voor de marketing. Zijn functie bestaat vooral uit mensen vinden die hun apparaten kunnen gebruiken en opzoek zijn.

Inmiddels heeft de fabrikant vier modellen op de markt gebracht en er in totaal 5.000 stuks van verkocht. Op een wereldwijd totaal van ruim 10.000 stuks is dat een behoorlijk marktaandeel.

General Bytes maakt zowel de hard – als de software zelf. De klanten zijn de operators, de uiteindelijke eigenaren die de kasten plaatsen bij huurders. Dat zijn in Europa vaak winkels, in de VS, de grootste afzetmarkt voor het bedrijf, zijn het ATM-operators die een bitcoin ATM ‘erbij doen’.

Regels

De software maakt het mogelijk dat de operator kan voldoen aan wet- en regelgeving in elk land. Elke operator mag wel – binnen de regels – zijn eigen beleid voeren, zo legt Wismeijer uit. Bijvoorbeeld bepalen tot welk bedrag iemand zonder identificatie Bitcoin mag kopen of verkopen (met cash).

Wijsmeijer: ''Door de nieuwe AMLD5-regels in Europa zijn de regels echter behoorlijk aangescherpt. Maar bijvoorbeeld in Tsjechië kun je bijvoorbeeld nog wel 100 euro anoniem kopen.''

Wel kan een operator dan instellen dat dit maar één keer per dag mag naar een bepaald Bitcoin adres. Bovendien zit er software van een analysebedrijf Ciphertrace in de General Bytes ATM’s ingebakken.

Ciphertrace is een bedrijf die bepaalde bitcoin (adressen) kan ‘brandmerken’ als zijnde afkomstig van een hack of van het dark web. Ook gemixte Bitcoin is door bedrijven als Ciphertrace en Chainalysis te ‘flaggen’.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]''Ook hier geldt: de operator mag binnen de regels bepalen welk percentage aan gemixte Bitcoin hij wil accepteren''[/penci_blockquote]

General Bytes heeft een vestiging in Panama vanwege regulering. Wismeijer legt uit hoe de vork in de steel zit.

Wijsmeijer: ''Omdat er zoveel verandert op het gebied van regulering en we ook steeds meer cryptocurrency's ondersteunen, moeten we veel investeren in research & development. Daarom vragen we voor het gebruik van onze software een zeer kleine commissie. Maar door regelgeving in Amerika zijn we genoodzaakt om voor die inkomsten een apart bedrijf in Panama op te richten.''

''Een van de voordelen van Panama is dat je je boekhouding helemaal in Bitcoin kan aanhouden. Dat doen wij ook, wij hebben daar geen bank nodig. We krijgen Bitcoin binnen en die versturen we naar developers vanuit de hele wereld'.''

Luister hieronder de complete podcast. Enjoy!

Anchor

Youtube

Lees meer over:
bitcoin atmhup bitcoin

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer

Net binnen

Bitcoin koers verwachting Nieuws
Bitcoin prijs schiet door $44.000

De prijs van bitcoin is vandaag door de $44.000 geschoten. Dat is het hoogste punt...

Bitcoin
Phoenix is eerste beursgenoteerde bitcoin miner in Midden-Oosten

Mining bedrijf Phoenix Group is beursgenoteerd aan de Abu Dhabi Securities Exchange (ADX). Daarmee is...

Bitcoin
88% van alle bitcoin staat weer op winst

Bitcoin staat op deze Sinterklaasdag weer boven de $42.000. De afgelopen 24 uur steeg het...

Bitcoin
Lugano accepteert nu bitcoinbetalingen voor gemeentebelastingen

Inwoners van de Zwitserse stad Lugano kunnen hun gemeentebelastingen met cryptocurrency's betalen. De stad maakte...

Nieuws
Tether Behaalt Meer Dan $1,1 Miljard Winst Uit Bitcoin Bezittingen

Tether boekt meer dan $1,1 miljard winst uit bitcoininvesteringen, vergroting van zijn BTC-voorraad met strategische...

Lees meer