Hup Bitcoin met Martijn Wismeijer van Bitcoin ATM fabrikant General Bytes

638 totale weergaven
|

In deze Hup Bitcoin podcast schuift Martijn Wismeijer van Bitcoin ATM fabrikant General Bytes aan. We praten over de markt en regulering van Bitcoin ATM's. Ook hebben we het over zijn persoonlijke drijfveren om dagelijks met Bitcoin aan de slag te zijn.

Bij een bitcoin ATM (of pinautomaat) kun je met contant geld bitcoin kopen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door: Knaken en Bitcoin Meester.

Martijn Wismeijer

Wismeijer is een oudgediende en een bekend persoon in de Nederlandse Bitcoin community. Hij minede in 2010 al zijn eerste Bitcoin en is sindsdien zakelijk en privé actief in de industrie.

Wismeijer: ''Toen ik zag dat mensen met Bitcoin bezig waren, dacht ik dat het hetzelfde was als flippo’s sparen. Dat wordt niets waard dacht ik, maar dat bleek anders te lopen.''

In 2010 was het minen van Bitcoin eigenlijk de enige manier om er aan te komen. Martijn vertelt hoe hij met een oude laptop ( ‘pizzadoosformaat’) zijn eerste 50 Bitcoin verkreeg.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]‘Ik kende niemand anders met Bitcoin dus ik heb die satoshi’s gewoon steeds naar mezelf gestuurd’.[/penci_blockquote]

Terugkijkend op 10 jaar heeft hij ‘eigenlijk alles wel aan Bitcoin te danken’. Hij heeft er een woning in Amsterdam door kunnen kopen.

Hij raakte in 2014 in contact met General Bytes tijdens de Bitcoin Expo in Amsterdam. Van de vijf tot zes fabrikanten van ATM’s werkte er eigenlijk maar één goed: die van General Bytes uit Tsjechië.

Martijn sprak de oprichter aan en bestelde er naderhand gelijk vier exemplaren. Deze exploiteerde hij in Amsterdam, Utrecht, Arnhem en één bij hem thuis.

Van het een kwam het ander en in oktober 2016 is Wismeijer aandeelhouder geworden bij General Bytes en verantwoordelijk voor de marketing. Zijn functie bestaat vooral uit mensen vinden die hun apparaten kunnen gebruiken en opzoek zijn.

Inmiddels heeft de fabrikant vier modellen op de markt gebracht en er in totaal 5.000 stuks van verkocht. Op een wereldwijd totaal van ruim 10.000 stuks is dat een behoorlijk marktaandeel.

General Bytes maakt zowel de hard – als de software zelf. De klanten zijn de operators, de uiteindelijke eigenaren die de kasten plaatsen bij huurders. Dat zijn in Europa vaak winkels, in de VS, de grootste afzetmarkt voor het bedrijf, zijn het ATM-operators die een bitcoin ATM ‘erbij doen’.

Regels

De software maakt het mogelijk dat de operator kan voldoen aan wet- en regelgeving in elk land. Elke operator mag wel – binnen de regels – zijn eigen beleid voeren, zo legt Wismeijer uit. Bijvoorbeeld bepalen tot welk bedrag iemand zonder identificatie Bitcoin mag kopen of verkopen (met cash).

Wijsmeijer: ''Door de nieuwe AMLD5-regels in Europa zijn de regels echter behoorlijk aangescherpt. Maar bijvoorbeeld in Tsjechië kun je bijvoorbeeld nog wel 100 euro anoniem kopen.''

Wel kan een operator dan instellen dat dit maar één keer per dag mag naar een bepaald Bitcoin adres. Bovendien zit er software van een analysebedrijf Ciphertrace in de General Bytes ATM’s ingebakken.

Ciphertrace is een bedrijf die bepaalde bitcoin (adressen) kan ‘brandmerken’ als zijnde afkomstig van een hack of van het dark web. Ook gemixte Bitcoin is door bedrijven als Ciphertrace en Chainalysis te ‘flaggen’.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]''Ook hier geldt: de operator mag binnen de regels bepalen welk percentage aan gemixte Bitcoin hij wil accepteren''[/penci_blockquote]

General Bytes heeft een vestiging in Panama vanwege regulering. Wismeijer legt uit hoe de vork in de steel zit.

Wijsmeijer: ''Omdat er zoveel verandert op het gebied van regulering en we ook steeds meer cryptocurrency's ondersteunen, moeten we veel investeren in research & development. Daarom vragen we voor het gebruik van onze software een zeer kleine commissie. Maar door regelgeving in Amerika zijn we genoodzaakt om voor die inkomsten een apart bedrijf in Panama op te richten.''

''Een van de voordelen van Panama is dat je je boekhouding helemaal in Bitcoin kan aanhouden. Dat doen wij ook, wij hebben daar geen bank nodig. We krijgen Bitcoin binnen en die versturen we naar developers vanuit de hele wereld'.''

Luister hieronder de complete podcast. Enjoy!

Anchor

Youtube

Lees meer over:
bitcoin atmhup bitcoin

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...