Hypotheekrente Amerika naar hoogste niveau in 21 jaar tijd

De hypotheekrente in de Verenigde Staten op vastrentende-leningen met een looptijd van 30 jaar is naar het hoogste niveau in 21 jaar tijd gestegen. De gemiddelde 30-jarige hypotheekrente ligt momenteel op 7,09 procent, het hoogste niveau sinds april 2002. Dat maakt de vooruitzichten voor de Amerikaanse huizenmarkt, zeker op de wat langere termijn, nog een stukje donkerder.

Wat beteken dat voor de bitcoin koers?

Alle Amerikaanse rentes schieten omhoog

Overigens zijn niet alleen de rentes op hypotheken met een looptijd van 30 jaar omhoog geschoten. Ook de rentes op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties zijn op het hoogste niveau in 10 maanden tijd gekomen op donderdag.

Dat is het gevolg van de angst dat de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) mogelijk nog met extra renteverhogingen komt in 2023.

De vraag naar huizen in de Verenigde Staten is een stuk lager door de hoge rentes, maar het lage aanbod blijft de kernreden voor de stagnerende prijzen.

In het begin werden de huizenprijzen in Amerika geraakt door de renteverhogingen van de centrale bank, maar inmiddels zijn ze gestabiliseerd. Dat lijkt ook voort te komen uit het feit dat mensen door de hoge rentes simpelweg niet kunnen verhuizen.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Voor de bitcoin koers is het in principe geen goede zaak dat de rentes blijven stijgen. Hogere rentes betekent immers dat de activiteit binnen de economie afneemt en dat het moeilijker is om aan Amerikaanse dollars te komen.

Heel simpel gezegd gaat hierdoor de prijs van kapitaal omhoog en dat is goed voor de koers van de Amerikaanse dollar, maar niet voor die van bitcoin.

Normaal gesproken profiteert bitcoin immers juist van zwakte voor de Amerikaanse dollar en daarvan is momenteel even geen sprake.

Pas als de Amerikaanse centrale bank de rente weer moet verlagen, bijvoorbeeld vanwege een recessie die nog altijd in de lucht hangt, kan de absolute schaarste van bitcoin van 21 miljoen eenheden weer aantrekkelijker worden.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....