IBM vraagt patent aan voor ‘blockchain browser’

IBM werkt aan een op blockchain gebaseerde webbrowser. Althans, het bedrijf achter de eerste personal computer heeft hiervoor een patent aangevraagd. Zijn dit nieuwe stappen voor de techgigant in de wereld van bitcoin en andere cryptomunt? Of blijft het bij een aanvraag?

Spoiler alert: de aanvraag lijkt weinig met open blockchains als die van bitcoin te maken te hebben.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

IBM patenten

Het patent van IBM, ingediend op 6 augustus door het United States Patent and Trademark Office, is bedoeld voor een webbrowser met een peer-to-peer netwerk.

De browser verzamelt informatie van web browsing-sessies. De informatie wordt vervolgens overgedragen naar een netwerk van peer-to-peer knooppunten voor verzameling en opslag. Het verzamelen van informatie is afhankelijk van het gekozen type browse-ervaring.

Het gebruik van een browser op een computer op je werk is anders dan wanneer je thuis eens even lekker je gang kunt gaan, natuurlijk.

Data opslaan

Volgens IBM is een op blockchain gebaseerde browser ideaal om data op te slaan over je gebruik van bijvoorbeeld bladwijzers, plug-ins en je locatie. Het beoogde systeem moet de privacy van gebruikers waarborgen, maar het wordt wel opgeslagen op een (nog te ontwikkelen?) blockchain.

Wanneer je, om wat voor reden dan ook, je browser gegevens verliest en terug wil naar je oude vertrouwde browser: dan zou je straks in theorie terecht kunnen bij de opgeslagen gegevens bij IBM.

Hoe dit in de praktijk precies gaat werken wordt niet duidelijk uit de aanvraag van het patent. Een gevalletje blockchain in de praktijk. Maar het is natuurlijk nog afwachten hoe ze dit gaan bewerkstelligen.

IBM token

IBM is ook bezig met een eigen token voor die browser. De Brave Browser heeft Basic Attention Token, waarmee gebruikers van de browser beloond kunnen worden. In dat zelfde straatje hoort straks misschien ook de token van IBM. De tokens kunnen gebruikt worden om jezelf te verifiëren op het netwerk.

Wederom: de plannen zijn nog niet echt duidelijk, maar een feit is dat IBM er mee bezig is en er een patent voor heeft aangevraagd.

Crypto browsers

In het land van webbrowsers heb je drie grote spelers: Google Chrome, Mozilla Firefox en Safari van Apple. Daaronder heb je nu een groepje browser die een positie proberen te krijgen in deze markt door de focus te leggen op bitcoin en vooral andere cryptomunten.

De Brave Browser is druk bezig met het implementeren van opties om je cryptomunten ook uit hun ecosysteem te halen. Terwijl gebruikers van de Opera browser straks ook kunnen genieten van een ingebouwde cryptowallet.

De wereld van browsers is een hele rare. Maar het feit dat een groot en oud bedrijf als IBM interesse toont in de mogelijkheden van een browser met behulp van een blockchain is op zijn minst interessant.

Bron: Coindesk

Lees meer over:
browsercryptoIBMinternet

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...