Iemand verliest $500.000 aan bitcoin door foutje met dure transactiekosten

Iemand verliest $500.000 aan bitcoin door foutje met dure transactiekosten

Een bitcoiner kwam gisterenavond van een koude kermis thuis. Er is namelijk een betaling verstuurd met wel bijzonder hoge transactiekosten.

Foutje, bedankt

Op de verschillende block explorers kun je de transactie terugvinden. Het gaat om een betaling van 0,07 BTC , ter waarde van zo'n $1700. Maar de fees die zijn meegestuurd zijn tig keer hoger, namelijk $500.000. Je kunt het hier terugvinden. Wat is er gebeurd?

Allereerst: de mempool was op moment van sturen niet leeg, maar absoluut niet vol. Deze transactiekosten waren niet nodig; volgens schattingen betaalde de nog onbekende bitcoiner bijna 500.000 keer zo veel als wat nodig was.

Wie de fout heeft gemaakt is ook niet bekend. Sommigen denken dat het om een beurs gaat, gezien de entiteit doet aan 'address reuse'. Waarschijnlijk ging het ook om een geautomatiseerde betaling. Mempool.space deelt hiervoor een theorie:

"Het is geen opzettelijke betaling aan een mining pool zelf. Uit de blokaudit blijkt dat de transactie openlijk werd uitgezonden (naar alle nodes, red.) zodat iedereen deze kon minen. Het lijkt op een geautomatiseerde batchopname/uitbetaling, maar geen van de andere uitbetalingen van hetzelfde adres ervoor of erna betaalt abnormale kosten, dus het is waarschijnlijk geen softwarefout."

Verder waren de transactiekosten níet een rond getal of eentje met extra nullen, wat wal eens vaker gebeurt met typfouten. Wat wel kan zijn gebeurd, is dat er wat mis ging met het kopiëren plakken:

"(Misschien) waren ze van plan een vergoeding van 8632 sats in te stellen, maar plakten per ongeluk een output in de feebox, veranderden deze in 1.982.108.632 sats (in plaats van de output van 198.210 sats) en verstuurden deze transactie vervolgens zonder dubbel te controleren."

De mining pool die de transactie heeft gevalideerd en de bonus van $500.000 heeft ontvangen is F2Pool. Oprichter Chun vertelt dat ze de 20 BTC de komende drie dagen "on hold" zetten en wachten tot de "dader" van de schlemielige fout zich meldt.

Lees meer over:
Bitcoin

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties