IJsland geeft geen stroom meer aan nieuwe bitcoin miners

Vanaf 7 december zal IJsland geen nieuwe verzoeken om stroom in overweging nemen van bitcoin mining operaties die de stroom van het land willen gebruiken. Het IJslandse nationale elektriciteitsbedrijf Landsvirkjun heeft besloten de energietoevoer voor bepaalde industrieën te beperken.

Onder die industrieën bevinden zich onder meer de aluminiumsmelters en de bitcoin miners. Een vertegenwoordiger van het energiebedrijf geeft tegenover Bloomberg aan dat ze gedwongen zijn om deze stappen te zetten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Energietekort op IJsland

De reden voor deze stappen van Landsvirkjun zitten hem met name in het feit dat IJsland met een energietekort kampt. Lage niveaus in het hydro-reservoir, een stroomstation dat niet werkt en vertraging bij de ontvangst van stroom van een externe partij zijn de redenen voor het terugschroeven van de energielimieten voor onder andere de bitcoin industrie.

Met name de aluminiumsmelterij is een industrie in IJsland die recordhoeveelheden aan energie verbruikt. “De grootste energieverbruikers in het land zijn de gigantische smelterijen die tientallen jaren geleden zijn gebouwd om te profiteren van de goedkope energie in het land. Zij leggen hun energieprijs over het algemeen voor de lange termijn vast,” aldus Tinna Traustadottir van Landsvirkjun.

Bitcoin miners zijn een relatief nieuw gezicht op de energiemarkt van IJsland. Onder andere Hive Blockchain, Genesis Mining en Bitfury hebben mining-operaties draaien in IJsland. Alle verzoeken van nieuwe partijen om in IJsland te minen worden vanaf nu afgewezen, aldus de vertegenwoordigers van Lansvirkjun.

IJsland altijd populaire plek voor bitcoin mining geweest

Al bijna 10 jaar is IJsland een populaire locatie voor bitcoin miners om zich te vestigen. De goedkope energie en het klimaat zijn ideaal voor het minen van bitcoin. Zo heeft Cloud Hashing in 2013 bijvoorbeeld 100 miners richting IJsland verhuisd.

In november 2017 haalde het Oostenrijkse HydroMiner GmbH rond de 2,8 miljoen dollar op om miners te installeren bij IJslandse energiecentrales. Minder dan 1 procent van de energie in IJsland wordt gegenereerd door niet-duurzame energie.

Wat IJsland in theorie dan ook een goed land maakt om de klimaatkritiek op bitcoin te weerleggen. Praktisch alle bitcoin-mining die in IJsland plaatsvindt is immers met duurzame energie. Wat dat betreft is het jammer dat Landsvirkjun deze beslissing neemt, al lijkt het er eentje van tijdelijke aard.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen?
Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.