IMF: ‘Bitcoin niet langer obscuur, correlatie met aandelen neemt toe’

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan niet echt meer om Bitcoin heen. Dat getuigt ook uit een nieuw rapport dat ze eergisteren publiceerden. Ze kijken naar de cryptomarkt als activaklasse ten opzichte equities.

“Bitcoin verliest rol als hedge”

Crypto is niet langer een obscure investering binnen het financiële ecosysteem. Maar waar de correlatie met de aandelenmarkt toeneemt, verliest het de rol als hedge.” Dat schrijft econome Tara Iyer samen met Tobias Adrian en Mahvash Qureshi in het rapport genaamd Cryptic Connections.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het onderzoeksteam beweert dat de toenemende correlatie tussen crypto-activa en aandelen “de voordelen voor diversificatie beperkt en het risico verhoogt op de financiële markten.”

“Crypto-activa zoals Bitcoin zijn uitgegroeid van een obscure activaklasse met weinig gebruikers tot een integraal onderdeel van de digitale activarevolutie.”

Ze erkennen daarmee dat Bitcoin niet meer weg te denken is. Toch voegt het drietal er aan toe dat ze zorgen hebben over financiële stabiliteit. Tot voor de pandemie, was de correlatie met aandelenindices erg laag. Dat kon je onlangs ook al lezen in een onderzoek van Kaiko.

“Maar dit veranderde na de buitengewone reactie van de centrale banken op de crisis van begin 2020. Crypto en aandelen stegen hand in hand naarmate de risicobereidheid van beleggers groeide.”

De correlatiecoëfficiënt tussen BTC en de S&P500 is met 3.600% gestegen; van 0,01 naar 0,36 na april 2020. Dit betekent dat de twee activaklassen sinds het begin van de coronaviruspandemie nauwer samen zijn gestegen en gedaald.

IMF: 'Bitcoin niet langer obscuur, correlatie met aandelen neemt toe'

Risico

De drie denken dat dit een groter risico is voor Bitcoin. Het zou volgens hen kunnen dat financiële markten destabiliseren.

“Gezien hun relatief hoge volatiliteit en waarderingen, zou de toegenomen correlatie binnenkort risico’s kunnen vormen voor de financiële stabiliteit, vooral in landen met wijdverbreide crypto-adoptie.”

De experts riepen verder op tot gecoördineerde wereldwijde wetgeving “om de nationale regels en toezicht te sturen en de risico’s voor de financiële stabiliteit die voortvloeien uit het crypto-ecosysteem te verminderen.”

Het is allerminst opmerkelijk dat de risico’s van de aandelenmarkt worden geprojecteerd op Bitcoin. Dat áls de equities zakken, de cryptomarkt hier ook een risico mee loopt (met extra volatiele gevolgen).

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
aandelenBitcoin nieuwsIMF

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

frogwifhat Nieuws
Nieuwe Crypto Meme Frogwifhat Live, Volgende Volgende Dogwifhat Of PEPE?

Vandaag is de nieuwe Frog Wif Hat token ($FWIF) gelanceerd op de decentrale exchange Uniswap....

Nieuws
‘Pre-halving top’ binnenkort aanstaande voor bitcoin koers?

De run van bitcoin is eind februari in de kiem gesmoord en ook analisten lijken...

Bitcoin bekende vs. onbekende crypto Nieuws
Bitcoin koers bereikt hoogste punt sinds december 2021

De prijs van Bitcoin, de grootste cryptocurrency, heeft een indrukwekkende sprong gemaakt. De prijs van...

Nieuws
Verenigd Koninkrijk wil cryptocurrency’s als eigendom erkennen

Het Verenigd Koninkrijk (VK) neemt significante stappen richting de integratie van cryptocurrency's in zijn rechtssysteem....

Bitcoin Nieuws
Analist: ‘Bitcoin staat voor zijn traditionele parabolische rally’

Als we de populaire analist Kevin Svenson mogen geloven, dan staat bitcoin op het punt...

Lees meer