IMF: 'Bitcoin niet langer obscuur, correlatie met aandelen neemt toe'

IMF: 'Bitcoin niet langer obscuur, correlatie met aandelen neemt toe'

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan niet echt meer om Bitcoin heen. Dat getuigt ook uit een nieuw rapport dat ze eergisteren publiceerden. Ze kijken naar de cryptomarkt als activaklasse ten opzichte equities.

"Bitcoin verliest rol als hedge"

"Crypto is niet langer een obscure investering binnen het financiële ecosysteem. Maar waar de correlatie met de aandelenmarkt toeneemt, verliest het de rol als hedge." Dat schrijft econome Tara Iyer samen met Tobias Adrian en Mahvash Qureshi in het rapport genaamd Cryptic Connections.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het onderzoeksteam beweert dat de toenemende correlatie tussen crypto-activa en aandelen "de voordelen voor diversificatie beperkt en het risico verhoogt op de financiële markten.”

"Crypto-activa zoals Bitcoin zijn uitgegroeid van een obscure activaklasse met weinig gebruikers tot een integraal onderdeel van de digitale activarevolutie."

Ze erkennen daarmee dat Bitcoin niet meer weg te denken is. Toch voegt het drietal er aan toe dat ze zorgen hebben over financiële stabiliteit. Tot voor de pandemie, was de correlatie met aandelenindices erg laag. Dat kon je onlangs ook al lezen in een onderzoek van Kaiko.

"Maar dit veranderde na de buitengewone reactie van de centrale banken op de crisis van begin 2020. Crypto en aandelen stegen hand in hand naarmate de risicobereidheid van beleggers groeide."

De correlatiecoëfficiënt tussen BTC en de S&P500 is met 3.600% gestegen; van 0,01 naar 0,36 na april 2020. Dit betekent dat de twee activaklassen sinds het begin van de coronaviruspandemie nauwer samen zijn gestegen en gedaald.

IMF: 'Bitcoin niet langer obscuur, correlatie met aandelen neemt toe'

Risico

De drie denken dat dit een groter risico is voor Bitcoin. Het zou volgens hen kunnen dat financiële markten destabiliseren.

"Gezien hun relatief hoge volatiliteit en waarderingen, zou de toegenomen correlatie binnenkort risico's kunnen vormen voor de financiële stabiliteit, vooral in landen met wijdverbreide crypto-adoptie."

De experts riepen verder op tot gecoördineerde wereldwijde wetgeving "om de nationale regels en toezicht te sturen en de risico's voor de financiële stabiliteit die voortvloeien uit het crypto-ecosysteem te verminderen."

Het is allerminst opmerkelijk dat de risico's van de aandelenmarkt worden geprojecteerd op Bitcoin. Dat áls de equities zakken, de cryptomarkt hier ook een risico mee loopt (met extra volatiele gevolgen).

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin aandelen IMF

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties