IMF komt met negen tips tegen massale adoptie bitcoin

De raad van bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ziet een bedreiging in de toenemende adoptie van cryptovaluta. En dan met name voor het wereldwijde monetaire systeem.

IMF geeft tegengas

Het is een verhaal dat wel vaker rond gaat, maar deze keer is de uitlating gebaseerd op een nieuw rapport. De Executive Board van het IMF schrijft in het rapport genaamd Elements of Effective Policies for Crypto Assets over negen manieren om de crypto-adoptie te temmen.

Volgens het IMF waren de directeuren het erover eens dat de digitale activa cruciale implicaties kunnen hebben voor het mandaat en het beleid van het fonds.

“Met name de wijdverbreide acceptatie van crypto-activa zou de effectiviteit van het monetaire beleid kunnen ondermijnen, maatregelen voor kapitaalstroombeheer kunnen omzeilen en fiscale risico’s kunnen verergeren.”

“Wijdverbreide adoptie kan op de langere termijn ook aanzienlijke gevolgen hebben voor het internationale monetaire systeem.”

Je zou kunnen zeggen: “Kassa! Dit is precies de waardering die bitcoin verdient.” Maar daarmee is de strijd nog niet gewonnen…

Hoe de strijd te strijden?

Het IMF zegt dat de lidstaten effectieve strategieën moeten toepassen te midden van de stijgende populariteit van cryptocurrency’s.

“Bestuurders benadrukten daarom dat robuust macro-economisch beleid, inclusief geloofwaardige instellingen en monetaire beleidskaders de eerste vereisten zijn, en dat advies van het IMF op deze gebieden cruciaal zal blijven.”

Ze stellen daarom de volgende negen punten op:

  1. Bescherm de monetaire soevereiniteit en stabiliteit door de monetaire kaders te versterken en crypto-activa niet de status van wettig betaalmiddel te verlenen.
  2. Bescherm je tegen buitensporige volatiliteit van kapitaaluitstroom.
  3. Analyseer de fiscale risico’s en maak eenduidige fiscale behandeling van crypto-activa.
  4. Pak juridische risico’s aan.
  5. Ontwikkel en handhaaf toezichtvereisten voor alle spelers op de cryptomarkt.
  6. Zet een gezamenlijk monitoringskader op voor verschillende binnenlandse bureaus en autoriteiten.
  7. Zet internationale samenwerkingsovereenkomsten op om het toezicht en de handhaving van regels te verbeteren.
  8. Bewaak de impact van cryptovaluta op de stabiliteit van het monetaire systeem.
  9. Versterk de wereldwijde samenwerking om alternatieve oplossingen voor internationale betalingen te ontwikkelen.

De toon is duidelijk: het IMF neemt bitcoin serieus en komt met een handboek dat kan worden ingezet om tegengas te geven. Het argument gaat niet meer over ‘bitcoin is een bubbel en voor criminelen’, maar de toon is een stuk serieuzer: de monetaire finale.

Of zoals de bekende quote zegt: “First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then … “.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsIMF