Regels in Rusland op komst: mining legaal, registratie voor bedrijven

De regulering van cryptovaluta in Rusland is neer verluidt erg dichtbij. Het ministerie van Financiën heeft de laatste hand gelegd aan zijn wetsvoorstel. Hierin staan regels voor investeerders, miners en ook exchanges.

Regels in Rusland

De Russische autoriteiten namen lange tijd geen besluit over de manier waarop de lokale cryptomarkt moest worden gereguleerd. Begin 2022 stelde de centrale bank van het land voor om een ​​algemeen verbod in te voeren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het ministerie van Financiën en president Vladimir Poetin steunden het idee niet. Eerstgenoemde suggereerde dat het opleggen van een regelgevend kader aan de industrie een betere stap is, terwijl de Russische leider betoogde dat cryptomining juist veel voordelen voor het land kan bieden.

De laatste maanden lijkt de regulering van cryptovaluta in Rusland in een stroomversnelling te zijn geraakt. De oorlog met Oekraïne (en de opgelegde financiële sancties) zijn hier wellicht ook debet aan.

Volgens recente berichtgeving heeft het Russische ministerie van Financiën nu de definitieve visie voor de wetgeving geformuleerd. Het introduceert een breed scala aan vereisten rondom identificaties, boekhouding en certificering. Opmerkelijk: bitcoin wordt hierin geaccepteerd als een buitenlands betaalmiddel.

“Volgens het wetsontwerp kan digitale valuta worden geaccepteerd “als een betaalmiddel dat niet de valuta van de Russische Federatie is”, evenals een investering, terwijl er geen verplichting aan verbonden mag zijn.”

Daarmee komt er dus absoluut géén verbod op het bezit van bitcoin.

Bedrijven en mining

Ook komt er ruimte voor cryptobeurzen, als ze een omvang (en kapitaal) hebben van ten minste 30 miljoen roebel ($366.000). Ze zullen wel jaarverslagen over hun activiteiten moeten aanleveren en voldoen aan interne controles en audits. De exploitanten van handel in cryptovaluta moeten wel in Rusland gevestigd zijn.

Buitenlandse organisaties zullen een vergunning moeten krijgen om in de Russische Federatie actief te mogen zijn, om vervolgens via een dochteronderneming de markt te betreden.

De belangrijkste focus van de wetgeving ligt op cryptomining. Poetin zag hier een enorm concurrentievoordeel ten opzichte van andere landen. Ook miners moeten in een register komen te staan. Ze zullen dan plekken (en datacentra) toegewezen krijgen, waar ze bitcoin mogen verdienen met hun rigs.

Goed nieuws voor het ministerie van Energie, die hier vorige maand nog voor pleitte.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsminingRusland