IMF wil CBDC’s uit hele wereld aan elkaar knopen

Een functionaris van het Internationaal Monetair Fonds vindt dat platforms voor Central Bank Digital Currencies (CBDC‘s) veiliger en efficiënter moeten kunnen zijn.

CBDC’s 

Tegelijk zou dit centrale bankengeld er toch voor moeten zorgen dat landen kapitaalcontroles kunnen opleggen.

Tobias Adrian, bij het IMF verantwoordelijk voor de monetaire en kapitaalmarkten, pleit daarom voor één wereldwijd CBDC-platform. Het moet deze kapitaalcontroles mogelijk maken en tegelijkertijd de betalingskosten verlagen.

In Rabat in Marokko wijdt Adrian uit over dit punt:

“Ons blauwdruk voor nieuwe platforms zou zorgen voor meer interoperabiliteit, efficiëntie en veiligheid bij grensoverschrijdende betalingen, evenals op binnenlandse financiële markten. De kosten, traagheid en ondoorzichtigheid van grensoverschrijdende betalingen komen voort uit een beperkte infrastructuur.”

Algemeen directeur Kristalina Georgieva geeft aan dat het IMF “hard werkt” aan een wereldwijde infrastructuur om verschillende CBDC’s aan elkaar te koppelen.

Het nieuwe systeem zou betalingen kunnen programmeren zonder dat deelnemers privé-informatie aan tussenpersonen hoeven te geven. Daarnaast moet het liquiditeit besparen door contracten als onderpand in te leggen.

“Het grootboek zou worden gecontroleerd door de platformoperator. Het grootboek zou ervoor zorgen dat er een unieke beschrijving is van wie wat bezit, zodat er geen dubbele uitgaven kunnen plaatsvinden.”

Al met al klinkt het precies bitcoin en alle problemen die bitcoin oplost, maar dan alles in een centraal en politiek jasje.

Adrian vindt bitcoin echter géén oplossing, omdat de blockchain “belangrijke beperkingen” heeft op het gebied van validatiekosten, beveiliging, efficiëntie en privacy. Proof of work verbruikt volgens hem te veel energie, terwijl proof-of-stake nog niet voldoende is getest.

Al met al lijkt het IMF dus in te zetten op een overkoepelend systeem om allerlei CBDC’s aan elkaar te knopen. Zo is bekend dat de Europese Centrale Bank (ECB) aan de digitale euro werkt via één back-end waar vijf front-ends op gebouwd zijn. Dit werkt echter niet met de eNaira of digitale dollar. Het IMF wil in dit gat springen met een blauwdruk.

Lees meer over:
CBDCIMF