CNBC verstuurt bitcoin naar Oekraïense vluchteling in Polen

In augustus 2021 leerde Peter McCormack, de host van What Bitcoin Did, de redactie van CNBC om het Lightning Netwerk te gebruiken om naar iedereen ter wereld onmiddellijke bitcoin betalingen te doen.

De les van McCormack duurde volgens CNBC slechts 60 seconden en bevatte vier stappen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Het downloaden van de Blue Wallet app

2. Het genereren van een Lightning invoice in de vorm van een QR-code
3. McCormack opende dezelfde app op zijn telefoon

4. McCormack scande die QR-code en stuurde 100.000 satoshis naar CNBC

Zo was CNBC ineens in het bezit van ongeveer 50 dollar aan bitcoin. 8 maanden later besloot de redactie vanaf een hotelkamer in Miami aan de zijlijnen van Bitcoin 2022 die kennis (en wat satoshis) door te geven.

In 3 minuten van sats in Miami naar cash in Polen

In een driehoeksgesprek tussen bitcoinontwikkelaar Gleb Naumenko vanuit West-Oekraïne, Alena Vorobiova vanuit Polen en CNBC vanuit Miami, volgde de redactie een vergelijkbaar patroon om sats naar Vorobiova te sturen.

Met de hulp van Naumenko downloadde Vorobiova de Muun wallet app en genereerde vervolgens een QR-code. CNBC scande die QR-code en stuurde meer dan 50.000 sats van McCormack richting Polen.

De transactiekosten waren slechts fracties van een cent. Om het experiment te helpen stuurde ook Naumenko 50.000 sats, omdat de ATM een minimale opname van ongeveer 100.000 sats kende.

Vervolgens ging Vorobiova naar een Poolse bitcoin-ATM, scande de QR-code van de machine, stuurde de bitcoin naar de ATM en vervolgens ontving ze 170 Poolse zloty. Zo slaagde deze groep erin om binnen 3 minuten bitcoin in Miami om te toveren in Poolse zloty.

Bitcoin is vrijheidsgeld

De transactie van CNBC naar de Oekraïense Alena Vorobiova laat de kracht van bitcoin zien. Vanuit iedere plek ter wereld is het mogelijk om iedereen ter wereld geld te sturen, zolang beide partijen een telefoon en een werkende internetverbinding hebben.

“Terwijl ik in Californië zit kan ik jou op ieder moment zoveel geld als ik wil naar je telefoon sturen”, aldus Alex Gladstein, de Chief Strategy Officer van de Human Rights Foundation. De stichting die Oekraïense activisten al sinds 2009 steunt.

“We hoeven ons geen zorgen te maken om het feit dat je een vluchteling bent. Het maakt niet uit dat je geen Pools paspoort of bankrekening hebt. Geen van deze zaken doet ertoe”, zo gaat Gladstein verder over de kracht van bitcoin.

Bitcoin bewijst zich zo als een manier om iedereen overal ter wereld te steunen met geld als dat nodig is. Bitcoin is een tool voor vrijheid. Bitcoin is vrijheidsgeld.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle assets.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....