Bitcoin legende Hal Finney zou op 4 mei 65 jaar zijn geworden

Het is meer dan tien jaar geleden dat Hal Finney (4 mei, 1956) de allereerste bitcoin transactie ontving van Satoshi Nakamoto. Gisteren stond de Bitcoin-community weer even stil bij deze legende. Het was namelijk de verjaardag van de inmiddels overleden computerwetenschapper.

Hal Finney

Na Satoshi Nakamoto zelf, is Hal Finney misschien wel de meest iconische Bitcoiner uit de beginjaren. Zijn impact op de eerste jaren van het protocol is nog steeds voelbaar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Finney was een van de eersten die reageerde op de post van Satoshi Nakamoto op de mailinglist aan/van een groep cypherpunks. De legendarische Bitcoin pionier zou gisteren 65 jaar zijn geworden. Helaas is Finney ons in 2014 ontvallen. Op 28 augustus van dat jaar overleed hij aan de gevolgen van amyotrofische laterale sclerose (ALS).

Voorafgaand aan zijn overlijden plaatste Finney op Bitcointalk over zijn ervaringen met de eerste dagen van Bitcoin. Hij beschreef hoe het in 2009 relatief eenvoudig was om in 2009 met Bitcoin te minen met een CPU.

"Toen Satoshi de eerste release van de software aankondigde, pakte ik het meteen op. Ik denk dat ik naast Satoshi de eerste was die Bitcoin runde. Ik heb block 70-nogwat gemaakt en ik was de ontvanger van de eerste Bitcoin-transactie, toen Satoshi mij tien coins stuurde als test. Ik voerde de dagen die erop volgden een e-mailgesprek met Satoshi, waarbij ik voornamelijk bugs rapporteerde en hij ze oploste."

Het mag wel duidelijk zijn, Finney is een legende. Zijn tweet van 11 januari 2009 is minstens zo iconisch:

Cryptograaf

Finney was een bekende cryptograaf die voor de PGP Corporation werkte, wat later is overgenomen door Symantec. Hier werkte hij aan de ontwikkeling van software waarmee gebruikers e-mails en bestanden konden versleutelen.

In een van zijn laatste berichten schreef hij hoe hij "eigenlijk verlamd" was, maar dat hij nog met eyetracker-systeem code kon schrijven. Dit ging over software die bedoeld was om de beveiliging rond bitcoin-wallets te verbeteren.

Als herdenking aan Finney plaatste zijn vrouw Fran een foto van de pionier. In de jaren tachtig trainde hij voor een Marathon. Voorafgaand aan zijn dood werkten Finney en zijn vrouw Fran aan een fondsenwerving om het bewustzijn over ALS te vergroten.

Hal Finney, bedankt!

Lees meer over:
Satoshi Nakamoto