Centrale bank India wil bitcoin verbieden

De Reserve Bank of India (RBI), de centrale bank van India, heeft een kritisch rapport over bitcoin en andere cryptocurrency’s gepubliceerd. Hierin roept het om verrassende redenen op tot een verbod op bitcoin en andere cryptocurrency’s.

Volgens de RBI is een direct verbod belangrijk omdat bitcoin de potentie heeft om het financiële systeem aan het wankelen te brengen. “Historisch gezien resulteert privaat geld in onstabiliteit en om die reden is fiatgeld over honderden jaren opgekomen als oplossing.” Aldus de centrale bank van India.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin bedreigt de Indiase roepie

Het belangrijkste argument tegen bitcoin van de centrale bank van India is dat het de potentie heeft om op termijn de Indiase roepie te vervangen. De RBI lijkt ook niet overtuigd van de meer coulante benadering die we in het Westen veel terugzien, waar ze reguleren, maar niet verbieden.

“Vrijwel alle cryptocurrency’s worden geprijsd in Amerikaanse dollars. Als cryptocurrency’s de fiatmunten in opkomende markten vervangen, dan geeft dat het Westen meer strategische controle over de opkomende markten.” Zo gaat de centrale bank van India verder.

Het wordt interessant om te zien hoe deze situatie zich verder ontwikkelt. India is namelijk geen kleine speler als we kijken naar het aantal inwoners en de omvang van de economie. Het land telt 1,38 miljard inwoners en heeft een economie van 2,623 biljoen Amerikaanse dollars.

Qua inwoners hoeft het alleen China boven zich te dulden en wat het jaarlijkse inkomen betreft beklimt het ook in rap tempo de wereldladder. Wat dat betreft zou het zonde zijn als de adoptie van bitcoin in India op deze manier een halt toe wordt geroepen.

RBI heeft geen boodschap aan crypto-investeerders

De centrale bank van India lijkt met het verbod geen rekening te houden met de crypto-enthousiastelingen in het land. Waar ze eerder nog de suggestie wekten dat investeerders van een “redelijke exit” voorzien zouden worden om geen geld te verliezen, waren er ook andere geluiden te horen in het rapport.

“Mensen die in deze instrumenten investeren zijn op de hoogte van de risico’s. Investeerders die deze instrumenten kopen hebben dat met ogen open gedaan, volledig voor eigen risico, en verdienen geen juridische dispensatie.

Er heerst momenteel een hoop onduidelijkheid rondom bitcoin in India. Waar de centrale bank pleit voor een algeheel verbod, neigt de Indiase overheid meer naar regulering, in plaats van een simpel verbod. Laten we hopen dat de overheid hierin de zwaarste stem heeft.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....