Indonesië gaat 0,1% belasting heffen over bitcoin

Indonesië wil vanaf 1 mei belasting gaan heffen over cryptotransacties en de vermogenswinsten. Het gaat om btw tegen een tarief van 0,1%.

Belasting in Indonesië

De regering werkt momenteel nog aan een verordening om het voorstel ook uitvoerbaar te maken. Dat vertelt belastingambtenaar Hestu Yoga Saksama aan Reuters.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het komt er op neer dat er een inkomstenbelasting op cryptovaluta ingevoerd wordt. De reden hiervoor is omdat het ministerie van Handelen cryptocurrency’s beschouwt als een commodity (zoals goud of olie), en niet als valuta (zoals de euro of de dollar).

Officieel gezien is bitcoin wél een buitenlandse valuta voor de Indonesische regering. Ten eerste is het bedacht als geld(systeem) en niet als een commodity, en ten tweede heeft El Salvador bitcoin als wettig betaalmiddel geïntroduceerd.

De vermogenswinstbelasting van 0,1% komt overeen met het tarief dat Indonesische beleggers op aandelen moeten betalen. Cryptohandel in Indonesië wordt gereguleerd door de Commodity Futures Trading Regulatory Agency.

Naar schatting waren er in juli maar liefst 7,4 miljoen Indonesiërs die cryptovaluta hadden. Dat was een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Het Zuid-Aziatische land telt in totaal zo’n 280 miljoen inwoners.

India en Nederland

In India gaat het er heel anders aan toe. Vanaf vandaag moeten Indiërs maar liefst 30% afstaan aan de belastingdienst. Bitcoin en andere cryptovaluta zijn in dezelfde categorie geplaatst als gokken en sportweddenschappen.

In Nederland zijn de belastingregels een stuk soepeler. Bitcoin valt onder de regels van box 3, waardoor je alleen naar jouw cryptovermogen op de peildatum van 1 januari kijkt, en hier vervolgens belasting over betaalt.

Het percentage daarover verschilt per individu en gezinssamenstelling en varieert (afgezien van het heffingsvrije vermogen) van 1,8% tot meer dan 5%.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
belastingBitcoin nieuws