Inflatie in Nederland stijgt naar 6,4%, vooral voedsel en energie duurder

Update - De inflatie in Nederland is vastgesteld op 6,4% voor januari 2022, zo meldt het Centraal Bureau van de Statistiek.

Maar: wordt de Europese meetmethode toegepast, dan valt deze hoger uit voor Nederland: 7,6% voor januari 2022 ten opzichte van 12 maanden eerder.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De inflatie ligt op het hoogste niveau sinds juni 1982. De gemiddelde energieprijs ligt 90 procent hoger dan in januari 2021. Ook de prijzen van bijvoorbeeld brood en kaas liggen ruim 4 procent hoger dan 12 maanden geleden.

Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen hebben een tijdelijke lagere energiebelasting de prijzen nog gedrukt.

In het mandje van de CBS worden bepaalde assets niet meegenomen. Denk bijvoorbeeld aan huizen, waarvan de prijzen gemiddeld 15% zijn gestegen in 2021 en ruim 20% in december 2021.

Het zijn gemiddelden, want op bepaalde populaire plekken ligt de stijging vele malen hoger. In de regio Amsterdam en ook daarbuiten is overbieden met minstens een halve ton de norm.




Origineel bericht 2 februari 2022

De inflatie in Nederland blijft oplopen. In januari 2022 ligt de inflatie 7,6% hoger dan in januari 2021, meldt de NOS.

Het gaat om een eerste raming van het CBS.

Met name de hogere energieprijs en voedselprijzen drijven de inflatie op, zo blijkt uit een nieuwe raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ter vergelijking: in december 2021 was er nog sprake van een inflatie van 6,4% ten opzichte van december 2020. Terwijl er in de periode december 2019 en december 2020 de inflatie 'slechts' 1% was.

Dat inflatie een tijdelijk fenomeen zou zijn, blijkt tot nu toe niet het geval.

Het CBS trekt zijn conclusies op basis van de consumentenprijsindex (CPI), een mandje van noodzakelijke boodschappen. Daar rolt een gemiddelde uit. Huizen en andere assets vallen buiten het mandje. Dit terwijl ook assetinflatie ingrijpend is in de portemonnee van de Nederlander.

Hetzelfde CBS maakte vorige week bekend dat gemiddeld een bestaand huis 15,2% duurder is geworden in 2021 (ten opzichte van 2020). In werkelijkheid liggen de prijsstijgingen een aantal factoren hoger, afhankelijk van de regio waar je zoekt.

Bitcoin

Binnen het bitcoin protocol is ingebakken dat de inflatie (van de geldhoeveelheid) juist afneemt. De anonieme bedenker Satoshi Nakamoto bedacht middels het proof-of-work systeem dat miners een afnemende beloning krijgen voor het in circulatie brengen van nieuwe munten.

Uitgangspunt is namelijk dat het aanbod niet de vraag overtreft, vandaar het harde plafond van 21 miljoen bitcoins in 2140.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsinflatie

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...