Inflatie in Nederland loopt weer op, nu naar 8,0 procent

Iedereen die dacht dat de inflatie in Nederland wel weer zal teruglopen, had het mis. Voor het eerst in maanden loopt de geldontwaarding weer op, zo meldt de NOS.

Inflatie loopt op

In februari steeg de inflatie van 7,6 naar 8,0 procent. Eind vorig jaar kostten producten en diensten nog 14 procent meer dan het jaar ervoor. Sindsdien daalde het percentage gestaag (richting de 7,6 procent) om nu dus weer de weg omhoog in te slaan.

Met name eten en drinken was in februari 2023 duurder dan dezelfde maand in 2022. En niet alleen in Nederland liep de inflatie op. Ook in andere Europese landen was dat het geval.

De Europese Centrale Bank (ECB) streeft ernaar om de inflatie op 2,0 procent te houden. Dit benadrukten ze onlangs nog met een Valentijnstweet:

“Roses are red
Violets are blue
We will stay the course
And return inflation to 2″

Die uitspraak komt nu als een boemerang terug: de ECB faalt nog altijd in het naleven van haar mandaat.

Duurder leven

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat voedingsmiddelen, dranken en tabak in februari 15,1 procent duurder waren dan een jaar geleden. De afgelopen maanden zijn de prijzen van verschillende grondstoffen zoals graan wel gedaald.

Inflatie in Nederland loopt weer op, nu naar 8,0 procent

Andere grote Europese landen hebben met hetzelfde fenomeen te maken. In Duitsland gaat het om 9,3 procent (waar het 9,2 procent was). In Spanje komt de geldontwaarding uit op 6,1 procent (wat voorheen op 5,9 procent stond) en ook in Frankrijk was de 7,2 procent, hoger dan de maand ervoor.

In de hele eurozone zakte de inflatie minimaal, van 8,6 naar 8,5 procent.

Rekenmethodes en oorzaken

Overigens wordt hierbij de Europese rekenmethode gebruikt. Als je puur naar de Nederlandse definitie kijkt, staat de inflatie nog een stukje hoger, op 8,9%.

Daarbij kun je naar veel dingen wijzen: monetair beleid van de ECB, de oorlog in Oekraïne, wederzijds moddergegooi met sancties en extra tarieven of de naweeën van corona of de problemen in de supply chain.

Centrale banken proberen al een ruim jaar om de inflatie te beteugelen door de rentetarieven omhoog te gooien (of: manipuleren). Vanuit dit licht is dat interessant voor bitcoin.

Door geld schaarser te maken, hoopt men sparen aanmoedigen en consumptie en risicovolle investeringen afremmen. Het eurobeleid is het afgelopen jaar een stuk strenger, dan in de maanden tijdens de pandemie. Dat had zo ook zijn weerslag op de prijsontwikkeling van bitcoin.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
euroinflatie