Federal Reserve is extreem hawkish, slecht nieuws voor bitcoin

Op woensdag 1 maart spraken verschillende beleidsmakers van de Federal Reserve zich uit over de toekomst van de Amerikaanse rente, die steeds verder omhoog kruipt om de plakkerige inflatie onder controle te krijgen. Sommige beleidsmakers voelen dat er hogere rentes nodig zijn, terwijl anderen de rente juist langer op dit niveau willen houden.

Neel Kashkari is hawkish

Neel Kashkari is de president van de Federal Reserve van Minneapolis en staat bekend om zijn hawkish uitspraken. Hawkish betekent dat hij een centrale bankier is die over het algemeen een strenger beleid voorstaat, ook ten opzichte van zijn collega’s.

Als we iets van Kashkari horen, dan is het vaak dat de rente nog een stuk verder omhoog moet en dat we er nog lang niet zijn. Ook in dit geval geeft de centrale bankier aan dat hij zijn eigen verwachtingen misschien wel naar boven moet bijstellen.

De centrale bankier deed deze uitspraken als gevolg van de favoriete inflatiemeter van de Federal Reserve, die afgelopen week binnenkwam op 5,4 procent, wat nog een stuk hoger is dan de 2,0 procent die de centrale bank als doelstelling heeft.

Het begint er steeds meer op te lijken dat de inflatie een beestje is dat zich maar lastig laat temmen. Wat dat betreft is de kans meer dan aanwezig dat we het nog het gehele jaar 2023 met deze hoge (en mogelijk nog hogere) rentes moeten doen.

“Op dit moment leun ik richting het oordeel om de rente verder te verhogen dan de 5,4 procent die ik eerder in mijn hoofd had”, aldus Kashkari tijdens een zakenevenement in Sioux Falss, South Dakota.

Waar gaat de rente eindigen?

Als je op dit moment aan de markt vraagt waar het naartoe gaat met de rente, dan krijg je een tweeledig antwoord. Een deel zet momenteel in op de extreem hoge rentes van 5,50 tot 5,75 procent, terwijl er ook nog een deel is dat een ultieme rente van 5,25 tot 5,50 procent verwacht.

Die laatste range zit al sinds begin februari in de verwachtingen, nadat bekend werd dat de banenmarkt in de Verenigde Staten een stuk heter was dan verwacht.

Op het moment van schrijven ligt de Federal Funds Target Rate op 4,50 tot 4,75 procent. Vanaf dat niveau hebben we volgens de huidige verwachtingen dus nog een behoorlijk stuk te stijgen.

Voor de bitcoin koers is dat geen goede ontwikkeling te noemen. Een hogere rente betekent namelijk onder andere dat Amerikaanse staatsobligaties een stuk aantrekkelijker worden. Daar krijg je immers een veilig rendement van rond de 5 procent op.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....