Inflatie loopt terug en Amerikaanse dollar zakt naar laagste niveau sinds augustus

Het lijkt erop dat de Amerikaanse centrale bank de inflatie eindelijk onder controle krijgt. Op woensdag sprak Federal Reserve voorzitter Jerome Powell over de mogelijkheid om het tempo van de renteverhogingen in december al te verlagen. Dat veroorzaakte een kleine tuimeling van de Amerikaanse dollar, die daarmee op het laagste punt sinds afgelopen augustus staat.

Gevoelig voor de rente

De Amerikaanse dollar is extreem gevoelig voor veranderingen in de rente op Amerikaanse staatsobligaties. Op zich is dat logisch, gezien die rente bepaalt in hoeverre het aantrekkelijk is voor mensen om hun kapitaal in dollars te stallen. Als de rente stijgt, is het aantrekkelijker om tijdelijk even voor de relatieve veiligheid van Amerikaans staatsobligaties te kiezen.

Ook omdat een hogere rente betekent dat het duurder wordt voor bedrijven om zichzelf te financieren en het rendement op aandelen daardoor wat terug kan vallen. Dat maakt die relatief hoge rente op staatsobligaties dan nog een stapje aantrekkelijker. Als reactie op de toespraak van Powell van woensdag viel de Amerikaanse rente terug naar 3,6 procent.

“De markt lijkt de toespraak van Powell als meer dovish dan hawkish te interpreteren, waarmee de Amerikaanse rente en in het verlengde daarvan de dollar aan een daling begonnen”, aldus Kim Mundy, een strateeg van de Commonwealth Bank of Australia in een notitie voor klanten. De reactie van de markt wijst op een zekere mate van optimisme, de komende weken moeten uitwijzen in hoeverre dat terecht is.

Grote kans op renteverhoging van 0,50 procent

De markt geeft een renteverhoging van 0,50 procent nu een kans van 91 procent voor de rentevergadering van de Federal Reserve van 14 december. De overige 9 procent gaat naar een renteverhoging van 0,75 procent. Daarvoor moeten er echter hele gekke dingen gebeuren. Bijvoorbeeld een extreme inflatieprint voor de rentevergadering.

In november alleen al verloor de dollar 7,15 procent ten opzichte van de yen in zijn slechtste maand in 14 jaar tijd. Het lijkt er dan ook op dat de markt op dit moment volledig inzet op een koerswijziging van de Federal Reserve. Het zou echter zomaar kunnen dat de markt van een koude kermis thuiskomt.

Ook de dollar index (DXY) verloor in november 5,2 procent ten opzichte van het mandje van valuta waar het tegen handelt. Onder andere de euro is een belangrijke factor in dat mandje. November betrof de slechtste maand sinds 2010 voor de Amerikaanse dollar.

De zwakte van de Amerikaanse dollar is een mogelijke kans voor bitcoin om voor de kerst nog wat terrein te winnen ten opzichte van de wereldreservemunt. Over het algemeen doet bitcoin het immers goed op de momenten dat de dollar wegzakt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....