Inflatie onder Duitse producenten neemt af, goed voor bitcoin?

Duitsland staat bekend als de fabriek van Europa, dus als het over inflatie gaat, dan zijn de prijzen die Duitse fabrikanten betalen voor hun benodigdheden een belangrijke statistiek. Wat blijkt is dat de prijzen voor producenten in december nog in de lift zaten, maar dat ze minder hard groeiden dan daarvoor.

21,6 procent

Ten opzichte van december 2021 steeg het prijspeil voor Duitse producenten echter alsnog met 21,6 procent. Daarmee viel dit percentage iets hoger uit dan de 20,8 procent die door analisten werd voorspeld. In november lag het percentage echter nog op 28,2 procent, waarmee de daling in ieder geval is ingezet.

In vergelijking met de afgelopen maanden zijn de prijzen zelfs met 0,4 procent gevallen. Dat is minder dan de daling van 1,2 procent die voorspeld werd, maar het gaat ook op dit vlak dus langzaamaan de goede kant op. Het was de derde opeenvolgende maand waarin de prijzen vielen, met name vanwege de daling van de energiekosten.

“Het goede nieuws is dat het opwaartse momentum duidelijk verdwijnt op dit moment,” aldus Jens-Oliver Niklasch van LBBW, een Duitse bank. Vooral de energieprijzen hebben hier een bijdrage in. Van oktober op november vielen ze al met 9,6 procent naar beneden en in december kwam er een daling van 1,0 procent in de boeken.

Piek in augustus

De piek voor de producenten is al lang achter de rug. Die werd namelijk in augustus bereikt met een stijging van het prijspeil van 45,8 procent. Dit komt omdat fabrikanten voor een groot deel afhankelijk zijn van de energiemarkt. Tijdens de energiecrisis waren er dan ook grote zorgen over de houdbaarheid van de Duitse industrie.

Die zorgen lijken nu langzaam weer naar de achtergrond te verdwijnen, maar laten we niet te vroeg juichen. Voor bitcoin is het in principe goed nieuws dat de inflatie langzaam weer omlaag zakt. Natuurlijk is deze voor de producenten nog altijd gigantisch hoog, maar het begint allemaal weer wat redelijker te worden.

Het is te hopen dat hiermee een recessie kan worden voorkomen en dat de rente niet veel verder omhoog moet vanaf dit punt. Uiteindelijk is daar wel een lagere inflatie voor nodig, maar dat begint nu dus te komen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....