ECB pompt geld in Italië, Spanje en Griekenland en bezuinigt op Duitsland, Frankrijk en Nederland

De Europese Centrale bank gebruikt momenteel het opkoop-programma dat voor de pandemie in het leven is geroepen om de zwakkere broeders in de Europese Unie te steunen. Het oorspronkelijke plan was om de steunprogramma’s te staken om de inflatie te bevechten. Daar komt het nu op terug.

17 miljard euro voor Italië, Spanje en Griekenland

Tussen juni en juli 2022 heeft de ECB in totaal 17 miljard euro richting Italië, Spanje en Griekenland gestuurd. Die injectie compenseert het weer door de openstaande schulden van Duitsland, Frankrijk en Nederland met 18 miljard euro te laten zakken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

ECB pompt geld in Italië, Spanje en Griekenland en bezuinigt op Duitsland, Frankrijk en Nederland

“Het lijkt erop dat de ECB de ‘inkomsten’ uit de sterkere landen heel actief herinvesteert in de zwakkere broders”, aldus Frederik Ducrozet van Pictet Wealth Management.

De herinvesteringen in landen als Italië laten zien hoe belangrijk het voor de Eurozone is om de leenkosten van dit soort landen niet teveel op te laten lopen. De grote vraag is natuurlijk hoe lang burgers van de “gezondere” landen het pikken dat een deel van hun zuurverdiende vermogens naar de zwakkere broeders gaat. De zwakkere broeders die gedeeltelijk zelf verantwoordelijk zijn voor hun ‘falen’.

De zwakke plek van de euro

Het geeft aan waar de zwakke plek van de euro ligt. De inflatie staat op een recordniveau, maar de ECB heeft bijna niet de ruimte om daar iets aan te doen met hogere rentes of het staken van hun opkoopbeleid. De zwakkere broeders staan er zo slecht voor dat ze deze moeten blijven steunen.

Dat is slecht nieuws voor de euro, maar zal de komende jaren waarschijnlijk reclame zijn voor de absolute schaarste van bitcoin. Jarenlang roepen bitcoiners al over de gevolgen van een te ruim monetair beleid van de centrale bank en nu beginnen we dat overal te voelen.

De kans is aanwezig dat die pijn er langzaam maar zeker voor zorgt dat mensen open beginnen te staan voor iets als bitcoin. Waar de inflatie normaal gesproken weinig tot niet voelbaar was, behalve wellicht in de vastgoedsector, begint het nu overal op te duiken.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....