Duitsland, de fabriek van Europa, valt langzaam stil: wat betekent dit voor bitcoin?
Duitsland staat ook wel bekend als de fabriek en motor van de Eurozone. Hoewel China wereldwijd de baas is, kan niemand in Europa ook maar tippen aan de cijfers van Duitsland. In die zin is het belangrijk dat de industrie van onze oosterburen goed blijft draaien, want anders kan Europa weleens in grotere problemen komen.
Duitsland de-industrialiseert
Als we de woorden van de Duitse macro-analist Holger Zschaepitz mogen geloven, dan is Duitsland al vanaf 2007 bezig aan een proces van de-industrialisatie. Het niveau van de industriële productie is sindsdien gelijkgebleven, terwijl de Duitse economie vanaf dat moment met 17 procent gegroeid is.
Een splitsing die er volgens Holger Zschaepitz op wijst dat Duitsland op dit moment de-industrialiseert. Voor de maand september mocht de industriële productie echter een groei van 0,6 procent opschrijven, nadat het in augustus 1,2 procent verloor.
Als gevolg van die stijging is de productie in het derde kwartaal van 2022 ongeveer gelijkgebleven aan die van het tweede kwartaal. Op de korte termijn lijkt er dus weinig aan de hand, maar op de lange termijn is dit een zorgwekkende ontwikkeling voor zowel Duitsland als de Eurozone.
Wat betekent dit voor bitcoin?
In principe betekent dit in eerste instantie niet zoveel voor bitcoin. Op de lange termijn kan het echter zijn effecten laten zien. Als de Duitse industrie verzwakt, dan is dat een slechte ontwikkeling voor de euro. Duitsland betaalt namelijk grotendeels de rekening in de Eurozone en als het vermogen om dat te doen wegvalt, dan kan dat de euro weleens verder verzwakken.
Het verder verzwakken van de euro zorgt ervoor dat mensen op zoek gaan naar alternatieven om hun vermogen in te bewaren. De absolute schaarste van bitcoin zou wat dat betreft een aantrekkelijk eindstation kunnen zijn. Al zien we momenteel vooral een vlucht naar Amerikaanse dollars.
Op de langere termijn lijkt ook de Amerikaanse centrale bank kwetsbaar, vanwege de torenhoge staatsschuld van de Verenigde Staten, en is ook de dollar niet veilig. Langzaam maar zeker zal daardoor de transitie naar harde assets van start gaan, waar bitcoin hopelijk een belangrijk onderdeel van vormt de komende jaren.