De euro is in Nederland weer 5,7% minder waard geworden

De euro is in Nederland weer 5,7% minder waard geworden

In december 2021 lag de inflatie in Nederland op 5,7%. Gemiddeld over heel vorig jaar lagen de prijzen gemiddeld 2,7%. Dit maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdagochtend bekend.

De stijging in 2021 duidelijk te zien in de onderstaande grafiek. Dat betekent dat zowel producten en diensten met vele procenten zijn toegenomen. Je kunt simpelweg minder kopen met dezelfde kopen als in 2020.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De hogere inflatie is met name te wijten tot de veel hogere energieprijzen, een stijging die tientallen procenten bedraagt ten opzichte van 2020.

De euro is in Nederland weer 5,7% minder waard geworden
bron: CBS

Huurbazen mogen op basis van een hoger inflatiecijfer ook de huren weer op een hoger niveau aanpassen.

De hoofdeconoom van het CBS ziet ook dat de prijzen sneller stijgen dan de lonen uit collectieve afspraken. Volgens hem leveren werknemers niet perse koopkracht in.

Daar zullen de meningen over verschillen. Met name experts in de bitcoinwereld wijzen op de beperktheid van de consumentenproductindex (CPI) als maatlat voor inflatie. De prijzen van huizen zijn bijvoorbeeld tientallen procenten gestegen.

Onder ouderen is er onvrede over de plannen van Rutte IV. In hun ogen stijgt hun AOW niet evenredig mee met de toegenomen consumentenprijzen.

Dan bitcoin

Inflatie is bij bitcoin amper een issue. Het is digitale energie die centrale banken uitdaagt en disciplineert.

Er is namelijk géén centrale entiteit die het rentebeleid bepaalt. Alles is gebaseerd op een vooraf ingesteld uitgifteschema: maximaal 21 miljoen bitcoin, waarvan er elke vier jaar minder in omloop worden gebracht. Momenteel is al meer dan 90% van deze maximale supply in de markt.

De bitcoin prijs in euro's:

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin inflatie

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties