
ING heeft publiekelijk excuses aangeboden voor discriminerend gedrag richting klanten. In een open brief erkent CEO Peter Jacobs dat sommige klanten oneerlijk zijn behandeld, vooral op basis van etniciteit of religie. Denk aan religieuze instellingen zoals moskeeën die overmatig bevraagd werden over contante donaties tijdens feestdagen. Of jongeren en mensen met een migratieachtergrond die disproportioneel gecontroleerd werden onder het mom van anti-witwasbeleid.
ING biedt klanten excuses aan voor discriminatie, stelt geen 'onzinnige vragen' meer https://t.co/9yOzlMSIlO
— NOS (@NOS) May 27, 2025
Excuses van ING
De bank erkent fouten: het stellen van onnodige vragen, gebrekkige communicatie, het niet respecteren van culturele gewoontes, en het hanteren van een wantrouwende toon. Jacobs noemt het “zorgwekkend” dat klanten zich zo behandeld voelen en belooft beterschap, onder andere via betere communicatie en interne reflectie. Maar deze beloftes roepen ook een fundamentele vraag op: is het probleem echt op te lossen binnen het huidige gecentraliseerde banksysteem?
Waar traditionele banken als ING worstelen met menselijke vooroordelen en institutionele logica, biedt DeFi een radicaal ander model. In plaats van dat een centrale instelling bepaalt wie toegang krijgt tot financiële diensten, draait DeFi op blockchain en smart contracts. Dat maakt het systeem:
- Toegankelijker: Iedereen met een internetverbinding en wallet kan deelnemen, zonder dat een bankmedewerker vragen stelt over afkomst, religie of herkomst van contant geld.
- Transparanter: DeFi transacties zijn openbaar en controleerbaar op de blockchain. Beoordelingscriteria zijn programmeerbaar, niet subjectief.
- Gedecentraliseerd: Geen centrale poortwachters of compliance-afdelingen die onbedoeld discrimineren. In plaats daarvan: algoritmes die voor iedereen gelijk werken.
DeFi lost niet alles op
Toch moeten we ook realistisch blijven. DeFi vereist digitale geletterdheid, brengt risico’s met zich mee (zoals hacks en scams), en mist consumentenbescherming. Bovendien hebben niet alle mensen toegang tot betrouwbare internetverbindingen of voldoende kennis om veilig met crypto om te gaan.
Daarom is DeFi geen directe vervanger van het traditionele systeem, maar wel een waardevolle aanvulling, en misschien zelfs een wake-up call voor banken.
Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen. Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.