Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

ING keert terug naar Saba en Sint-Eustatius na 15 jaar afwezigheid

ING werkt aan eigen stablecoin 4552

 

ING wil eind 2026 weer bankdiensten aanbieden op Saba en Sint-Eustatius. Na vijftien jaar afwezigheid moet de terugkeer voorzien in basisdiensten voor inwoners en ondernemers.

Terugkeer mogelijk vanaf 2026

Na jarenlange afwezigheid wil ING opnieuw actief worden op de Caribische eilanden Saba en Sint-Eustatius. De bank wil daar weer bankrekeningen, creditcards en leningen aanbieden in Amerikaanse dollars. Volgens ING-topman Peter Jacobs moeten inwoners “dezelfde diensten krijgen als op Texel.” De terugkeer is nog niet definitief, maar ING verwacht in de loop van 2026 een besluit te nemen.

Waarom komt ING terug?

ING vertrok in 2009 nadat het via een dochterbedrijf betalingen aan Cuba had verricht en daarvoor een boete van $619 miljoen kreeg wegens het schenden van Amerikaanse sancties. Nu stelt de bank een maatschappelijke plicht te voelen: op Saba en Sint-Eustatius is de toegang tot bankdiensten beperkt. Nieuwe regelgeving maakt terugkeer eenvoudiger, zelfs zonder fysiek hoofdkantoor.

Lokale impact en voorwaarden

De herintroductie van volwaardige bankdiensten kan een impuls geven aan de lokale economie. Ondernemers kunnen makkelijker financiering regelen en inwoners krijgen betere toegang tot digitale diensten. ING wil echter alleen zakelijke rekeningen openen voor bedrijven die lokaal actief zijn. Internationale trustkantoren worden uitgesloten.

Digitale diensten en mogelijke rol van crypto

Hoewel de bank geen crypto aanbiedt, speelt digitaal bankieren een sleutelrol. Via de app moeten inwoners eenvoudig hun rekening kunnen beheren. Omdat er op de eilanden met dollars wordt gewerkt, is er ook ruimte voor stablecoins als USDT en USDC, die veel gebruikt worden voor internationale transacties. Crypto zou op termijn een aanvulling kunnen zijn op de infrastructuur die ING opbouwt — zeker als het gaat om betalingen of alternatieve financiering via DeFi.

Opvallend is dat er geruchten circuleren dat de bank werkt aan een eigen stablecoin. Als dat klopt, zou de Caribische markt — met haar dollaromgeving en digitale focus — een logische testomgeving kunnen zijn.

Vooruitblik

Als alle voorwaarden worden vervuld, opent ING eind 2026 kantoren op beide eilanden. Daarmee zou de bank als eerste grote Nederlandse partij structureel terugkeren naar Saba en Sint-Eustatius. ABN Amro en Rabobank hebben laten weten geen soortgelijke plannen te hebben.

Dutch Blockchain Week - Grootste Web3 event van Nederland

Dutch Blockchain Week - Grootste Web3 event van Nederland

  • Dutch Blockchain Week 2025: 19-25 mei in Amsterdam.
  • Sprekers: Europese Commissie, BitMEX, Tether, ABN Amro, DNB.
  • Bitcoinmagazine.nl: Hoofdmediapartner met exclusieve updates.
  • Koop je DBW friend ticket met maar liefst 30% korting!
Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Raul Gavira

Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....

Array
(
    [0] => 219016
    [1] => 218092
    [2] => 218585
    [3] => 219625
    [4] => 219319
)