Instituties speculeren op hogere Bitcoin prijs, analist noemt $20.000

Institutionele beleggers anticiperen op een hogere Bitcoin prijs de komende maanden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Chicago Mercantile Exchange (CME), geanalyseerd door de Britse marktonderzoeker Skew.

CME is een grote gereguleerde futuresbeurs waar voornamelijk geaccrediteerde Amerikaanse beleggers op speculeren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Instituties roeren zich

Door middel van een future kun je namelijk ‘gokken’ op de toekomstige prijs van Bitcoin. In vakjargon: het is een contract waarmee je het recht krijgt om Bitcoin op een specifieke datum tegen een specifieke prijs te (ver)kopen.

Miners gebruiken het product ook om hun risico’s in de toekomst te beperken. Ze zijn erbij gebaat dat hun gedolven Bitcoin een bepaalde waarde houdt. Daarom kopen ze papieren Bitcoin tegen een bepaalde prijs in.

In de week van 13 oktober is het aantal ‘long’ posities bij CME met 9% toegenomen. Het gaat om 3.500 contracten op CME die uitgaan van een hogere spotprijs.

Skew heeft zich hiermee gebaseerd op openbare informatie. De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) heeft vrijdag namelijk de rapportage Commitment of Traders (COT) gepubliceerd.

Instituties speculeren op hogere Bitcoin prijs, analist noemt $20.000

bronnen: Skew, Coindesk

De cijfers van CME bevestigen een eerder signaal deze week. Want collega-beurs Bakkt noteerde onlangs namelijk ook een recordmaand in volume.

Beurzen in het nauw

Want er is genoeg aan de hand op de markt. Diverse grote beurzen kwamen negatief in het nieuws. Zo was er de hack van de middelgrote beurs KuCoin en het ingrijpen door de Amerikaanse autoriteiten bij BitMEX.

Ook OKEx, dominant in Azië, moest opnames van cryptovaluta op haar beurs stilleggen. Naar eigen zeggen kan één van de private key houders de transacties niet goedkeuren. Deze zou zijn opgepakt door de Chinese autoriteiten, hoewel die verklaring schimmig blijft volgens marktvolgers.

Tel je dit allemaal op, dan zou de marktprijs een flinke dreun moeten krijgen. Maar integendeel, de spotprijs van Bitcoin is juist gestegen.

Analist Sui Chung van CF Benchmarks zegt het als volgt:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Als dit allemaal vorig jaar was gebeurd, dan was de impact op de beurs veel groter geweest.”[/penci_blockquote]

Dat komt óók omdat handelaren meer opties hebben momenteel. Waren BitMEX en OKEx in september nog goed voor 70% van de derivatenmarkt, nu reikt hun gezamenlijke aandeel niet verder dan 40%. Onder meer Binance en Bybit profiteren, net zoals gereguleerde beurzen zoals CME, Bakkt, Kraken en Coinbase.

Bovendien blijkt Bitcoin fundamenteel steeds beter bestand tegen externe nieuwsgebeurtenissen. De rekenkracht van het netwerk groeit en ook het aantal adressen en wallets blijft toenemen.

Spotmarkt

Enkele analisten op de spotmarkt zien vooralsnog geen vuiltje aan de lucht. Volgens de analist Mohit Sorout is een uitbraak naar $20.000 een reëel scenario de komende drie maanden. Het is stilte voor de storm.

Partijen accumuleren namelijk steeds meer BTC, maar dat komt niet tot uitdrukking in een veel hogere spotprijs. Een vrij normaal koersbeeld, waarbij het wachten is op een tekort aan Bitcoin op de markt terwijl de vraag wel exponentieel toe gaat nemen. Dat kán gaan zorgen voor prijsexplosies zoals in 2017 is gebeurd.

Het lijkt erop dat die vraag vooral vanuit de institutionele kant moet komen. De retail die in Bitcoin wilt zitten, heeft er al exposure in.

Tegelijkertijd zien we dat beursgenoteerde bedrijven in de markt stappen of juist hun positie fiks uitbreiden zoals Grayscale.

Ceo Barry Silbert spreek van een forse influx aan Bitcoin in zijn trust afgelopen week.

Maar waarom beweegt de spotprijs dan amper? Dat komt omdat deze grotere bedrijven in hele kleine beetje Bitcoin inkopen. Ze hebben er belang bij dat de prijs niet te hard stijgt.

Bovendien hebben ze altijd nog de optie om buiten de spotmarkten te kopen via over-the-counter deals. Iets wat ook gebeurt op de AEX-beurs, zodra een bestuurder van een beursgenoteerd bedrijf zoals ING of Shell zijn opties wilt verzilveren.

“Geduld”

De Nederlandse analist Plan B maant vooral tot geduld in een recente tweet.

De komende maanden moet duidelijk worden of Bitcoin het waar kan gaan maken. Eerder dit jaar zagen we dat Bitcoin een sterke correlatie met aandelen en goud vertoonde.

Dus zodra de financiële markten dips vertonen, kan dit ook een negatief effect hebben op bitcoin. Denk aan de verkiezingsuitslag in Amerika of de voortdurende coronacrisis en lockdowns die economieën wereldwijd onder druk blijven zetten. Een hete herfst dus, ook voor BTC.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCfutures

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

Binance heeft succesvol $4,4 miljard aan digitale activa teruggehaald voor gebruikers die fouten maakten bij...

Nieuws
CEO Buckley van Vanguard gaat met pensioen, stapt de miljardenbeheerder nu wél in bitcoin ETF’s?

Tim Buckley, de CEO van Vanguard Group, gaat aan het einde van 2024 met pensioen....

Nieuws
Crypto Mom: “Financiële systeem moet decentraliseren”

Hester Peirce, een commissaris van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), is van mening...

Nieuws
Opnieuw Amerikaanse bank in de problemen, bullish voor bitcoin (BTC)?

New York Community Bank ($NYCB) viel gisteren met 20 procent naar beneden om daarmee zijn...

Lees meer