Intel onthult specificaties van eerste bitcoin miners

Technologie-gigant Intel heeft de specificaties van de nieuwe Bonanza Mine bitcoin mining hardware onthult. Tijdens de 2022 editie van de International Solid-State Circuits Conference (ISSCC), georganiseerd door het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), heeft Intel de eerste generaties van de energie-efficiënte mining-chip publiek gemaakt.

Bitcoin mining draait op chips die speciaal zijn ontworpen om de berekeningen die voor bitcoin mining nodig zijn zo snel mogelijk te maken. Iedere Intel Bonanza Mine (BMZ1) miner heeft 300 BMZ1 chips op de plaat zitten. De 1 achter de naam staat voor de eerste generatie van de chips en laat blijken dat Intel van plan is om met meer te komen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De kracht van de Bonanza miner

De 300 BMZ1 chips van Intel consumeren samen 3.600 watts (W) en leveren 40 terahashes per seconde (TH/s) op. Daarmee kan de chip van Intel op dit moment in ieder geval niet tippen aan de marktleiders. Zo hebben de Antminer S19 en de S19 Pro van Bitmain een vermogen van tussen de 95 en 110 TH/s.

De WhatsMiner M30S van MicroBT haalt zelfs een vermogen van 112 TH/s. Daarbij heeft Bitmain plannen om met een vloeistof-gekoelde miner te komen die een vermogen van 198 TH/s moet aantikken.

De nieuwe chip van Intel kan wat betreft puur vermogen dus niet tippen aan de toppers op de markt. Het grote computerbedrijf geeft echter aan dat de pure winst bij de chips van Intel zit in de energie-efficiëntie. Bedrijven als Block en Argo zijn de eersten op de lijst van bedrijven die al orders hebben neergelegd bij Intel.

Plannen voor volgende miner liggen al klaar

Intel is nog niet klaar met bitcoin mining, na de onthulling van de eerste generatie van de BMZ chip, liggen de plannen voor de volgende bitcoin miner al klaar. Het is interessant om te zien dat de groten der aarde zich nu ook interesseren voor bitcoin mining en duidelijk toekomst zien in de industrie. Hoe meer concurrentie hoe beter.

Op het moment van schrijven is er nog geen informatie over de precieze plannen van Intel ten aanzien van de BMZ 1 chips. Gaan ze de chips afleveren bij klanten die ze vervolgens zelf in hun mining-apparatuur kunnen installeren of worden ze als complete miners geleverd.

Nog veel vragen dus die de komende maanden waarschijnlijk beantwoord gaan worden. Daarnaast wordt het interessant om te zien of er naast Intel nog andere grote spelers op de chipmarkt besluiten om de bitcoin mining markt een kans te geven.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.