Invesco lanceert bitcoinfonds in Duitsland

Invesco lanceert hun eerste Europese bitcoinfonds. Het Invesco Physical Bitcoin ETP (BTIC) wordt 100% gedekt door echte bitcoin. Ze rekenen een jaarlijkse managementfee van 0,99%. BTCIC wordt genoteerd aan de Deutsche Boerse beurs.

Het Amerikaanse Invesco is gespecialiseerd in investeringsmanagement. In de Verenigde Staten is een opzet als deze niet mogelijk voor een fonds. Soortgelijke producten worden daar nog tegengehouden door toezichthouders.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Investeerders kunnen met dit soort blootstelling krijgen aan bitcoin zonder zelf aan de slag te gaan met het managen van hun geld. Het Britse Zodia Custody krijgt de verantwoordelijkheid om de bitcoin van het Invesco Physical Bitcoin ETP te bewaren.

Ook is Northern Trust betrokken bij dit nieuwe fonds. Zij zijn een investeerder in Zodia Costody en zijn de verantwoordelijk voor de het managen van het fonds. Denk bijvoorbeeld aan fondsadministratie en de financiële rapportage aan toezichthouders. Daarnaast is Coinshares betrokken bij het fonds.

Gary Buxton van Invesco vertelt tegenover ETF Stream dat ze al jaren bezig waren met dit project: “We werken sinds medio 2018 aan het product. Hoewel we best blij waren met het bitcoin-concept voor klanten, waren er nog steeds veel aspecten van de markt waar we ons niet zo prettig bij voelden – bewaring stond bovenaan die lijst.”

Die problemen lijken inmiddels verholpen. Buxton benadrukt dat dit een financieel product is dat mogelijk een nieuwe markt aan kan boren. Hij licht de keuze voor fysieke bitcoin toe: “Fysieke bitcoin is een waarneembare markt. Een van onze zorgen was de diepte van synthetische liquiditeit en wat dat in de loop van de tijd met de waarderingen zou kunnen doen, en daar waren we niet helemaal comfortabel mee.”

Kortom: als het Invesco Physical Bitcoin ETP een succes is hebben we een extra koper op de bitcoinmarkt. Zij moeten immers hun aandelen in het fonds dekken met échte bitcoin.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...