Nieuwe Duitse regering zet Bitcoin op de agenda

Duitsland heeft een nieuwe regering en het land heeft bitcoin hoog op de agenda staan. Naast bitcoin gaan onze oosterburen ook aan de slag met ‘blockchain technologie’. Dat laatste zegt echter niet zoveel.

Wel is het duidelijk dat de grootste economie van Europa de ontwikkelingen in deze industrie niet gaat negeren. Eerder kregen bijvoorbeeld 4.000 fondsen groen licht om een deel van hun portfolio in bitcoin te stoppen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Duitsland

De nieuwe coalitie bestaat uit drie groepen: de sociaaldemocraten, de liberalen en Groenen. Zij beloven een sociale financiële revolutie. Bitcoin is zeker niet het belangrijkste punt in de agenda, maar naast groene en financiële plannen heeft het toch een plekje veroverd in het regeerakkoord. Zelf noemen ze de plannen een “alliantie voor vrijheid, rechtvaardigheid en duurzaamheid.”

Dat groene en duurzame zit hem onder andere in de plannen om in 2030 helemaal van kolen af te stappen, maar ook moet er een hoger minimumloon komen en wordt er hard gewerkt aan het legaliseren van cannabis.

Het belangrijkste voor bitcoiners en andere mensen uit de industrie in Duitsland zit hem echter in een ander plan: het land moet digitaliseren. Een van de opvallendste zinnen uit het regeerakkoord (177 pagina’s!): “We hebben een nieuwe dynamiek nodig met betrekking tot de kansen en risico’s van nieuwe financiële innovaties, crypto-activa en bedrijfsmodellen”

Dat gaat echter niet alleen over bitcoin of ‘blockchain’, er wordt ook gesproken over het tokeniseren van aandelen bijvoorbeeld. De Duitse regering wil ook een van de belangrijkste plekken worden voor de ontwikkeling van FinTech in Europa. Ook moeten nieuwe brokers de ruimte krijgen om bijvoorbeeld digitale valuta en andere diensten aan te bieden.Uiteraard zit er ook hier een plannetje bij om uiteindelijk een digitale euro te ondersteunen.

Bitcoinbeurzen krijgen overigens zeker geen vrij spel in Duitsland. Ook daar moet men voldoen aan regels en hun klanten controleren. “We hebben gezamenlijk Europees toezicht nodig voor de cryptosector. We verplichten aanbieders van cryptodiensten om de uiteindelijke begunstigden consequent te identificeren.”

De tijd van het relatief makkelijk kopen van bitcoin of andere cryptocurrency’s is al een tijd voorbij. Bedrijven moeten goed controleren aan wie zij diensten verlenen. Er is het een en ander mogelijk in Duitsland, maar de nieuwe politieke leiding lijkt niet aan te sturen op een open en vrij ecosysteem rondom bitcoin.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen?
Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsDuitsland

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...