Invloedrijke aandeelhouder versus Tesla: ‘Bitcoin heeft goede impact op milieu’

332 totale weergaven

Na het statement van Elon Musk over het overmatig energieverbruik van Bitcoin, heeft vermogensbeheerder Ark Investment Management zich ook uitgelaten over deze 'misplaatste uitspraak'.

Ze stellen juist het tegenovergestelde: 'de impact van bitcoin mining zou juist goed kunnen uitpakken voor het milieu'.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin mining

Ark Investment Management publiceerde maandag een notitie waarin ze reageren op de opmerkingen van de CEO van Tesla. De autofabrikant stopte met het accepteren van bitcoin voor betalingen vanwege milieukwesties.

"We zijn bezorgd over het snel toenemend gebruik van fossiele brandstoffen voor bitcoin-mining en transacties, met name steenkool, die de slechtste uitstoot heeft van welke brandstof dan ook," schreef Tesla.

Ark invest geeft een sterk signaal af. Want waar de vermogensbeheerder is het hier volstrekt mee oneens. En dat is opmerkelijk: de laatste jaren is Ark uitgesproken supporter is geweest van het bedrijf van Musk. In deze discussie staan ze nu dus lijnrecht tegenover elkaar.

Analist Yassine Elmandjra van Ark Invest schrijft er namelijk het volgende over:

"Naar onze mening zijn de zorgen over het energieverbruik van Bitcoin misplaatst. In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, zijn wij van mening dat de impact van bitcoin mining op het milieu netto positief worden."

Bitcoin als batterij

De analist voegde eraan toe: "Met data uit de echte wereld laten we zien hoe met minen van Bitcoin de hoeveelheid hernieuwbare energie die aan het net wordt geleverd, kan beïnvloeden door het als 'intermittent power resources' te fungeren, en als middel van energieopslag."


Dit is niet de eerste keer dat Ark Invest probeert een positieve draai te geven aan de energiediscussie. Onlangs gepubliceerd ze nog een rapport in samenwerking met Square, een rapport van Jack Dorsey. Hierin stellen ze dat "Bitcoin de sleutel is tot een overvloedige, schone energietoekomst.''

Onderzoekspaper

In het rapport stellen ze het volgende:

"We illustreren dat schone energiebronnen slechts aan 40% van de behoeften van het elektriciteitsnet zouden kunnen voldoen zónder bitcoin-mining. Maar als je bitcoin mining ziet als 'commerciële subsidies’ kan dit oplopen tot 99%."

Het punt dat de twee bedrijven (Square en Ark) aanhalen, is dat je bitcoin miners makkelijk kunt inzetten om de lichtnet te balanceren.

Is er een overschot aan groene energie (tijdens piekuren, een windstorm of het regenseizoen), dan kunnen miners fungeren als een digitale batterij. Het geeft een financiële prikkel, en een inkomstenbron die op een later en minder rendabel moment weer kan worden ingezet.

De uitspraak van Ark Investment is op zich wel bijzonder. CEO Cathy Wood is al jaren lang groot fan van Tesla en investeert miljoenen in het bedrijf. Ze heeft koersdoelen genoemd van $3.000 voor een TSLA-aandeel. Maar toch geeft ze Elon Musk in deze kwestie ongelijk.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat! Of download onze gloednieuwe Android-app en vol alle ontwikkelingen! Binnenkort volgt ook een iOS versie voor de iPhone.

Lees meer over:
energieTesla