Investeerders gaan all-in: is dat gevaarlijk voor de bitcoin koers?

Het jaar 2023 is fantastisch begonnen voor risico-assets als bitcoin (+80%) en aandelenindices als de S&P 500 (+20%) en de Nasdaq 100 (+37%); de angst voor een recessie lijkt verdwenen en investeerders gaan all-in. Is dit een gevaarlijke ontwikkeling voor de bitcoin koers die signaleert dat we op een lokale top zijn uitgekomen voor 2023?

Investeerders gaan all-in

Uit het zogenoemde Master Options Flow Model van MacroCharts blijkt dat investeerders op dit moment in een staat van “euforie” zitten.

Investeerders gaan all-in: is dat gevaarlijk voor de bitcoin koers?

MacroCharts meet dit sentiment op basis van de verhouding tussen het aantal afgesloten call- en put-opties. Met een call-optie zetten investeerders in op nieuwe stijgingen en precies die opties zijn momenteel extreem in trek.

Zodanig zelfs, dat het FOMO/PANIEK model van MacroCharts op dit moment aangeeft dat de euforie een top bereikte, wat in het verleden vaak voorafging aan dalingen. Op het moment dat de hebzucht het grootste is, moet je als investeerder vaak uitkijken.

Dat biedt uiteraard geen garanties voor de toekomst, maar het zou een signaal kunnen zijn om wat risico van tafel te halen en wat voorzichtiger te zijn met investeringen in risico-assets. Is dit dan het moment dat de bitcoin koers begint met dalen?

Is dit gevaarlijk voor de bitcoin koers?

De afgelopen periode hebben we een ietwat vreemde ontwikkeling zien plaatsvinden met betrekking tot de bitcoin koers. We werden overspoeld met positief nieuws, maar het lukte de bulls maar niet om de bitcoin koers over het niveau van 30.000 tot 31.000 dollar heen te tillen en daar vervolgens ook te blijven.

Meestal is het onvermogen van de bulls om bitcoin boven een bepaalde koers te houden, zeker op het moment dat er veel positief nieuws naar buiten komt, een teken dat er mogelijk wat correcties op de loer liggen.

Zou dit dan het moment zijn dat de recessie alsnog onverwachts toeslaat? We moeten immers niet vergeten dat we nog altijd middenin de meest agressieve rentecampagne uit de geschiedenis van de Amerikaanse centrale bank zitten.

Wat dat betreft is het goed mogelijk dat de economie de volledige impact daarvan nog moet verwerken. De Spot Bitcoin ETF van BlackRock is een fantastische ontwikkeling, maar zal het genoeg zijn om de komende maanden een potentiële correctie te voorkomen? Dat gaan we zien.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....