Iraanse bedrijven krijgen groen licht voor import met cryptovaluta

Het Iraanse ministerie van Industrie, Mijnen en Handel heeft het gebruik van cryptocurrency’s voor import goedgekeurd.

Handel met bitcoin?

Volgens lokale nieuwsberichten bevestigt de minister van Handel, Reza Fatemi Amin, de gedetailleerde voorschriften. Het gaat over het gebruik van cryptocurrency’s voor importhandel en de levering van brandstof en elektriciteit aan bitcoin miners.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is geen schokkend nieuws. Eerder deze maand werd de eerste crypto-importdeal bekend gemaakt, ter waarde van $10 miljoen. Het riep direct vragen op, onder andere bij de importassociatie. Zij waren bang dat het land te snel (en zonder goede regels) deze stap zette.

Amin deelde op een evenement meer over de regelgeving. Het is niet bekend welke cryptovaluta er wordt gebruikt. Hij deelt bijvoorbeeld dat men auto’s kan importeren met cryptovaluta, in plaats van met dollars of euro’s.

Het Iraanse ministerie van Handel had eerder aangegeven dat het gebruik van cryptovaluta en smart contracts tegen september 2022 op grote schaal zou worden gebruikt, en dan met name voor de buitenlandse handel.

Twijfel over wijziging in regels

Intussen riep de Iraanse Import Association dus op tot duidelijke(re) regels. Ze willen niet dat lokale bedrijven en importeurs last gaan krijgen als de regels in de toekomst te snel weer zullen worden gewijzigd.

De minister merkt in zijn speech op dat de nieuwe regelgeving betrekking heeft op cryptovaluta en ook het proces om licenties te verlenen aan cryptomining bedrijven (en de elektriciteit die ze afnemen).

Voor Iran is een decentraal betaalnetwerk wel handig. Ze worden namelijk nogal lastig gevallen door sancties dankzij de nucleaire programma’s die naar verluidt zouden draaien. Het land is buitengesloten van internationale banksystemen.

Ook hebben ze geen moeite om aan bitcoin te komen. Bekend is dat bitcoin mining bedrijven verplicht hun verdiende cryptovaluta moeten verkopen aan de centrale bank. Zo komt Iran dus aan KYC-vrije bitcoin, buiten gereguleerde handelsplatformen om.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsIran