Iran neemt ruim 9.000 bitcoin mining rigs in beslag

Iran heeft de afgelopen vijf maanden meer dan 9.400 crypto mining rigs in beslag genomen. Het land had afgelopen maanden te kampen met stroomuitval. De lokale autoriteiten gaven de schuld hiervan aan bitcoin miners.

Inbeslagname

De mining faciliteiten werden verspreid over de hele hoofdstad ontdekt, zo vertelt Kambiz Nazerian, hoofd van Teheran Electricity Distribution Company.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het grootste deel van de 9.400 rigs komen van een grote vangst in juni, toen de Iraanse politie een illegale mining farm ontdekte. Daar namen ze 7.000 ASIC’s in beslag nam. Het is de grootste inbeslagname van bitcoin miners in het land tot nu. In de afgelopen jaren hebben autoriteiten wel vaker bitcoin miners in beslag genomen.

Ondanks Iran vol met olie zit, had het te maken met stroomuitval en watertekorten als gevolg van hittegolven. De overheid wees regelmatig cryptomining aan als een belangrijke oorzaak van de stijgende vraag.

Daarom werden bitcoin mining bedrijven verplicht om tijdelijk hun activiteiten te staken. Dat was vrij eenvoudig te doen, gezien alle miners een licentie hebben moeten krijgen. Ook moeten ze hun verdiende ‘sats’ verkopen aan de centrale bank van het land.

In totaal zijn er naar verluidt 118 geregistreerde bitcoin mining bedrijven.

Rekenkracht daalt

Volgens schattingen was zo’n 7,5% van de wereldwijde rekenkracht begin vorig jaar afkomstig uit Iran. Momenteel is dat slechts 0,2%. Naar verwachting mogen de miners in september hun activiteiten weer hervatten. Het is alweer de tweede keer dat er zo’n ‘zomerstop’ wordt ingeschakeld.

Importdeal

Het is niet zo dat Iran pertinent tegen cryptovaluta is. Eerder deze maand deden ze nog de allereerste cryptotransactie voor een importdeal. Volgens vice-minister

Alireza Peyman Pak van Industrie, Mijnen en Handel zou dit de eerste van vele cryptobetalingen zijn.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsIranmining