Iraanse overheid wil bitcoin miners harder aanpakken

De Iraanse overheid gaat de boete op het gebruik van gesubsidieerde energie voor bitcoin mining verhogen. Dit plan markeert de volgende stap in het verstrengen van de regels voor mining in het land dat de laatste jaren kampt met flinke energietekorten.

Zaterdag kwam de Tehran Times met het nieuws dat de overheid van plan is om de boetes drastisch te verhogen voor bitcoin miners die zich nog steeds niet aan de regels houden. "Ieder gebruik van gesubsidieerde energie die bedoeld is voor huishoudens is ten strengste verboden." Aldus Kodadadi Bohlouli van de voornaamste energieproducent van Iran.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Boete wordt 3 tot 5 keer hoger

Het gaat niet om een kleine verhoging van de boete, want miners die zich straks nog steeds niet aan de regels houden kunnen boetes verwachten die 3 tot 5 keer hoger zijn dan de huidige straffen.

Bij herhaling kan een overtreden zelfs een gevangenisstraf riskeren in het land. Hetgeen onderstreept hoezeer het land de energie op dit moment nodig heeft om de bevolking te ondersteunen.

Bitcoin mining is een legale operatie in Iran. Sinds 2019 kunnen bedrijven die bitcoin willen minen in het land een licentie krijgen waar ze mee aan de slag kunnen. In januari 2020 had het ministerie van Industrie, Mining en Handel al meer dan 1.000 licenties afgegeven.

Het nijpende energietekort in Iran

Vanwege het nijpende energietekort in Iran, waar onder andere droogte en beperkte regenval een oorzaak van is, heeft president Hasan Rouhani in mei 2021 besloten om mining in de zomer van dat jaar tijdelijk te verbieden.

Rouhani kondigde het verbod op bitcoin mining destijds aan via de staatstelevisie. Het verbod zou tot september 2021 in stand blijven. Het verbod op bitcoin mining werd destijds inderdaad opgeheven, om vervolgens in december 2021 opnieuw ingesteld te worden.

Daar houden sommige mensen zich blijkbaar niet aan, want volgens de vertegenwoordiger van het ministerie van energie, Mostafa Rajabi Mashhadi zorgt het minen van bitcoin voor problemen in de energievoorziening.

Wat op dit moment met name te maken heeft met defecten en schade aan het lokale energienet en de transformators. Bitcoin minen in Iran lijkt voorlopig dus even een "no-go".

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....