Bitcoin miners in Iran moeten stoppen vanwege winterseizoen

In Iran komt er weer een tijdelijk verbod op bitcoin mining. Dat blijkt uit een opdracht die het staatsbedrijf dat zich bezighoudt met elektriciteitsvoorziening heeft uitgeschreven.

Verbod op Bitcoin mining

In Iran moeten alle bitcoin mining farms sowieso al een licentie hebben om hun werk te mogen doen. Met de koude wintermaanden voor de boeg, heeft Tavanir besloten dat alle miners tijdelijk moeten stoppen. Tavanir is de Power Generation and Transmission Company van het land. Zakenkrant Financial Tribune meldt over de aanstaande beperkingen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Iraanse regering verwacht dat de energiebehoefte in het hele land de komende maanden zal toenemen als gevolg van de dalende temperatuur . Daarom ondernemen ze nu stappen om het verbruik te beperken. Zo willen ze elektriciteitstekorten voorkomen.

De hele zomer hebben deze mining farms ook al stil gelegen vanwege problemen met de stabiliteit van het lichtnet. Sinds september mogen ze weer legaal hun activiteiten voortzetten, maar daar komt nu heel snel weer (tijdelijk) een einde aan.

Het Iraanse Ministerie van Energie probeert sinds vorige maand ook het gebruik van fossiele brandstoffen in elektriciteitscentrales te verminderen.

Volgens woordvoerder Mostafa Rajabi Mashhadi hoort daarbij ook dat gelicentieerde cryptofarms tijdelijk moeten stoppen. Ook worden lantaarnpalen in veiligere gebieden ’s nachts uitgezet, om nog maar een voorbeeld te geven.

Tweede keer

Dit is dus niet de eerste keer dit jaar dat Iraanse miners gevraagd worden hun te stoppen. In mei kondigden de autoriteiten in Teheran een soortgelijk tijdelijk verbod aan van een half jaar. Destijds was het warme en droge weer het probleem. Toen kregen de miners de schuld van problemen die ontstonden.

De Islamitische Republiek legaliseerde bitcoin mining in 2019. Sindsdien hebben tal bedrijven een licentie gekregen en zijn er ook duizenden ASIC’s in beslag genomen. Toch blijven er veel mining farms onder de radar actief en proberen ze zo stiekem met gesubsidieerde elektriciteit toch winst te maken,

Daardoor is Tavanir op zoek naar deze ‘ondergrondse’ faciliteiten. In november maakten ze bekend dat er al meer dan 220.000 rigs in beslag waren genomen. Ook zijn er al bijna 6.000 illegale miningfarms in het hele land gesloten.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!