Iran wil regels om bitcoin (BTC) te belasten

De belastingdienst in Iran (INTA) wil meer grip krijgen op de bitcoin industrie in het land. Het ontbreekt nu aan een set regels om (winsten) uit cryptocurrency’s te belasten. Lokale media berichten over een voorstel van de fiscus, twee maanden nadat president Hassan Rouhani hiertoe opriep.

Belastingplannen in Iran

Een van de plannen is om alleen beurzen toe te laten die inzicht geven in de transacties die beurzen verwerken. De overheid is vooral geïnteresseerd in de transacties waarbij beleggers hun cryptocurrency’s verzilveren in de Iraanse toman, de nationale munt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tegelijkertijd wil de belastingautoriteit een te streng regime voorkomen om te vermijden dat de handel ondergronds gaat. Met andere woorden: een klimaat waarin witwassen en belastingontduiking voorkomen moet worden, maar men wil de bedrijvigheid niet het land uit jagen.

Om wat voor belasting gaat het allemaal? Het gaat om drie soorten belasting. Allereerst de beruchte vermogensrendementsheffing. kortom belasting op je winst uit beleggingen. Met andere woorden: maak je winst uit je bitcoin belegging, dan wil de overheid daar wat voor terug zien.

Ten tweede is er een vaste grondslag, namelijk belasting op de hoeveelheid vermogen van iemand. Ten derde is er een belasting voor professionele handelaren die fulltime bezig zijn met het handelen in cryptomunten. Voor centrale beurzen is er een licentiesysteem in het leven geroepen, net zoals voor miners. Voor gedecentraliseerde beurzen komen er volumeplafonds, een cap op maximale volumes.

Verbod?

Begin juli kwam een speciale bancaire commissie in het land met het voorstel om het gebruik van bitcoin en andere munten te beperken tot alleen Iran. Met andere woorden: als inwoners mag je niet met je bitcoin betalen in bijvoorbeeld Turkije. Daarmee heeft men ook een stok om actieve miners te slaan: ze mogen alleen bitcoin minen die alleen in Iran wordt gebruikt.

In de praktijk is dat niet uitvoerbaar, want bitcoin is een wereldwijd, censuurvrij en grenzeloos protocol. Overigens is Het minen van cryptocurrency’s is nog steeds legaal in het land. In juni zijn er 30 licenties verdeeld onder bedrijven om gebruik te maken van lokale elektriciteit.

Wel is er een tijdelijke stop ingesteld tot september, vanwege de hitte in het land momenteel. De aanwezige stroom is nodig om huizen en andere gebouwen te koelen. Miners die een block vinden, mogen de bitcoin uit dat block claimen als hun bezit. Ook het omwisselen van BTC naar een andere munt is toegestaan.

De huidige wet is wel duidelijk: alleen banken of beurzen met een vergunning mogen de lokaal gedolven munten als betaalmiddel gebruiken. Bijvoorbeeld om een import van een bepaald product of dienst af te rekenen. Maar het afrekenen van een brood is niet mogelijk.

Inbeslagname

Deze zomer staan ook in het teken van handhaving, zo meldt Cointelegraph. Opsporingsautoriteiten zijn op zoek naar mining bedrijven die zonder licentie en toch goedkope stroom genieten. In een eerdere operatie zijn er maar liefst 7.000 mining rigs in beslag genomen.

Het is onduidelijk wanneer de miners mét vergunning na de zomerstop weer hun activiteiten kunnen hervatten.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsIran

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

Binance heeft succesvol $4,4 miljard aan digitale activa teruggehaald voor gebruikers die fouten maakten bij...

Nieuws
CEO Buckley van Vanguard gaat met pensioen, stapt de miljardenbeheerder nu wél in bitcoin ETF’s?

Tim Buckley, de CEO van Vanguard Group, gaat aan het einde van 2024 met pensioen....

Nieuws
Crypto Mom: “Financiële systeem moet decentraliseren”

Hester Peirce, een commissaris van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), is van mening...

Nieuws
Opnieuw Amerikaanse bank in de problemen, bullish voor bitcoin (BTC)?

New York Community Bank ($NYCB) viel gisteren met 20 procent naar beneden om daarmee zijn...

Nieuws
Donald Tump investeert miljoenen dollars in memecoins?

Het crypto-portfolio van Donald Trump vertegenwoordigt momenteel een waarde van 6,6 miljoen dollar. De op...

Lees meer