Iran keurt ‘mining mechanisme’ van cryptomunten goed

In Iran is een mining van cryptomunten goedgekeurd door een deel van de Iraanse overheid. De Economische Commissie, een Iraans overheidsorgaan verleende afgelopen zondag hun goedkeuring om het groeiend aantal miningfarms in goede banen te leiden.

Lees ook: Iran lanceert cryptomunt gedekt door goud als politiek middel

De gouverneur van de Iraanse centrale bank maakt het nieuws bekend. De Economische Commissie keurt het ‘mechanisme’ om digitale valuta te delven goed. Op een later tijdstip neemt het kabinet hier nog een definitief besluit over. Het is nog onduidelijk wat hij met mining ‘mechanisme’ bedoelt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens Elyas Hazrati, hoofd van de Economische Commissie, is het belangrijk dat er officiële erkenning in Iran is voor de miningindustrie van cryptovaluta. Via het heffen van belastingen levert dat de staatskas namelijk een aardige duit op.

“We do believe that cryptocurrency industry should be recognized as an official industry in Iran to let the country take advantage of its tax and customs revenues.” – Elyas Hazrati, hoofd van de Iraanse Economische Commissie

Energieprijzen

Wel gaan er andere energieprijzen voor miners van cryptovaluta gelden. De huidige overheidssubsidies op de toch al goedkope energieprijzen zullen niet langer voor de miners beschikbaar zijn.

Naar verluidt kost het in Iran ongeveer $0,02 per kilowattuur om stroom op te wekken. Wegens overheidssubsidies lag de kostprijs nog fors lager op slechts $0,007.

De Iraanse overheid is het echter zat om deze korting voor cryptovaluta miners te bekostigen. Daarom gaan ze voor hen nieuwe tarieven hanteren. Volgens het nieuwe plan zal de energieprijs voor miners hetzelfde zijn als het exporttarief voor stroom.

De exacte tarieven zijn nog onbekend, het is duidelijk dat er hogere prijzen zullen gelden dan wat miners gewend zijn. Het moet blijken of zij besluiten in het land te blijven of verhuizen naar een plek met goedkopere tarieven.

“In the meeting, some related issue to digital money industry were discussed and as decided, cryptocurrency is now recognized official by the government, and the power prices are decided to be equal to exported electricity prices,” – Elyas Hazrati, hoofd van de Iraanse Economische Commissie

Iran overspoeld door bitcoin miners

De nieuwe regelgeving was wellicht te verwachten. Volgens de berichten kampt Iran al enige tijd met een grote toestroom Chinese bitcoin miners die profiteren van de lage energieprijzen.

Enkele weken geleden werd daarom een grote Iraanse miningoperatie met 1000 miners opgerold. Volgens latere berichten zou een deel van de miners daarom hun toevlucht hebben gezocht in de Moskeeën, waar de energie gratis is.

Toch mag het een kleine overwinning voor cryptovaluta heten. De nieuwe regels zijn immers een officiële erkenning voor de crypto-industrie en maken een einde aan de wettelijke onzekerheid.

Iraanse cryptovaluta gesteund door goud

Het nieuws volgt kort nadat bekend werd dat Iran van plan is om samen met de Iraanse centrale bank een eigen cryptomunt te lanceren. De waarde van deze nieuwe cryptomunt zal volgens de berichten worden gesteund met goudvoorraden.

Bijzonder is dat er bij de bekendmaking van de Iraanse cryptomunt mining ook ter sprake kwam. Zo zou het minen van de Iraanse cryptomunt gebeuren met toestemming van de centrale bank, zei Shahab Javanmardi van de Iraanse kamer van koophandel, industrie, mijnbouw en landbouw.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Opnieuw Amerikaanse bank in de problemen, bullish voor bitcoin (BTC)?

New York Community Bank ($NYCB) viel gisteren met 20 procent naar beneden om daarmee zijn...

Nieuws
Donald Tump investeert miljoenen dollars in memecoins?

Het crypto-portfolio van Donald Trump vertegenwoordigt momenteel een waarde van 6,6 miljoen dollar. De op...

wat is ripple Nieuws
Ripple Rechtszaak In Hoger Beroep, Kan Ripple 1 Euro Worden?

Terwijl investeerders wachten op updates over de Ripple rechtszaak, is de XRP koers met -0,3%...

Wat is Solana Nieuws
SOL Koers Stijgt 28%, Gaat Solana Nog Stijgen Deze Crypto Rally?

Na Bitcoins krachtige prestatie en de zijwaartse beweging rond $62,000 gebeurde er veel op de...

Bitcoin bearish Nieuws
Bitcoin Duikelt Omlaag: $600 Miljoen Uit ETF Gesluisd in Recorduitstroom!

Bitcoin zag een daling van meer dan 3% van zijn hoogste punt in de afgelopen...

Lees meer