Iran kijkt naar Bitcoin mining om internationale sancties te omzeilen

Een onderzoeksteam van de Iraanse president kijkt naar grootschalige bitcoin mining. Uit dat onderzoek kwam een opvallend advies naar voren: gebruik bitcoin en digitale assets om de internationale sancties te omzeilen. Dat meldt IranWire.

De boekhouding van BTC is van iedereen in te zien, dus de Iraniërs kunnen niet zomaar bitcoin minen en dan overal ter wereld uitgeven. Op het netwerk kan dat wel, maar internationale beurzen zullen waarschijnlijk geen diensten verlenen aan het land.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ook zal het niet makkelijk zijn om grootschalige deals te bewerkstelligen om BTC in te kopen, ook hier zal Iran moeten hebben met het vinden van dienstverleners.

$2 miljoen per dag

Mede daarom wordt er gekeken naar het grootschalig minen van bitcoin in het land. Win je de strijd? Dan verdien je bitcoin, daar kunnen internationale sancties niets aan veranderen. De onderzoekers denken dat het land zo’n $2 miljoen per dag kan verdienen met een groots initiatief. Dat is $700 miljoen op jaarbasis.

De onderzoekers hopen dat dit naast financiële hulp voor het land ook kan zorgen voor extra banen.

Ook het beleid rondom bitcoin komt voorbij in dit onderzoek. Een goed gereguleerde markt kan de uitvlucht van kapitaal uit het land mogelijk temperen. Al kun je met BTC wel makkelijker dan ooit kapitaal meenemen de grens over.

Een stap richting bitcoin zou Iran minder afhankelijk kunnen maken van andere valuta.

Iran en BTC

Iran en BTC zijn al een tijdje een item. De centrale bank koopt naar verluidt al in bij miners in het land. Die bitcoin gebruiken ze bijvoorbeeld voor import uit landen als Venezuela.

Bitcoin als tool

Bitcoin geeft iedereen met een werkende internetverbinding en een beetje hardware de mogelijkheid om overal ter wereld deel te nemen aan het netwerk. Dat geldt dus ook voor je (eventuele) vijanden of organisaties die kwaad in de zin hebben.

Mocht een land als Iran via bitcoin een manier vinden om sancties daadwerkelijk grootschalig te omzeilen, dan is dat gek genoeg een bevestiging van de kracht van BTC.

Lees meer over:
Iranmining

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...